30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

"Ormanımızı kesemezsiniz"

Afyonkarahisar'ın Olucak köylüleri bölgelerindeki meşeliğin rasgele kesildiğini iddia ederek eylem yaptı.

Kesim ekibini köy girişinde durduran köylüler, yüzyıllardır korudukları meşeliğin rasgele kesilmesine izin vermeyecekleri bildirdi. Kadınlar ve çocukların da bulunduğu kalabalık, “Orman bizim kestirmeyiz” diye slogan attı.

Afyonkarahisar şehir merkezine 47 kilometre uzaklıkta bulunan Olucak köyünün yaklaşık 200 sakini, köylerinin hemen yanında bulunan meşe ormanında ağaç katliamı yapıldığı gerekçesiyle protesto gösterisi yaptı.

Orman İşletmeleri Müdürlüğünden meşelik alanın budanması işini ihaleyle alan taşeron firmanın işçilerinin 300 yıldır koruyup geliştirdikleri ormanlarına zarar verdiğini belirten köylüler, işçilerin ormana girmesine izin vermedi.

İşçileri meşeliğe sokmayacaklarını ama köylerinde her türlü ikramda bulunacaklarını belirten Olucaklılar adına konuşan Cemil Bal, şunları söyledi:

“Köy halkının 300 yıldır geliştirip büyüttüğü meşe ormanımız budama adı altında katlediliyor. Budama izni verilen bölge yerine insan gövdesi büyüklüğündeki meşe ağaçlarımız odun olmak üzere kesiliyor.

Bu köy bu orman uğruna şehitler verdi. Aylarca Yunan işgalinde kalındığı zaman bile zarar verilmeyen bu ormanlar şimdi bu ülkenin vatandaşlarınca katlediliyor. Buna izin vermeyeceğiz.”

Ülke genelinde yeşillendirme, ağaçlandırma adına birçok çalışma yapılırken mevcut bir ormanın yok edilmesine seyirci kalınmasına anlam veremediklerini belirten Cemil Bal, “yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.

Köy kadınları ise orman budamak üzere araçlarıyla köyden geçen işçilere tepki gösterdi.

“Ormanımızı kesemezsiniz” diyen köylü kadınlar eğer sözleri dinlenmezse ormana giden araçları taş yağmuruna tutacaklarını belirtti.

Ormanlık alanda ağaçla yüklenen ve satış için götürülmesi planlanan bir kamyonun geçişine de izin vermeyen Olucaklılar, kamyonda yüklü olan büyük ağaç parçalarını göstererek, “bu düpedüz meşe katliamıdır” dedi.

Köylülerin eyleminin ardından bölgedeki kesim işlemi durdurulurken, köylülerin iddialarının araştırılarak kesim bölgesi dışına çıkan ve büyük meşe ağaçları kesenler hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.



AA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 12:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?