1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

2 bin dana geliyor

CANLI SIĞIR İTHALATI

Et ve Balık Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Kaya, 4 Aralık tarihinde İzmir Limanı'na yaklaşacak gemi ile Türkiye'ye 6 bin 500 kasaplık canlı dana girişi olacağını bildirdi.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kaya, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'na ait mezbahalar ve tesislerde incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar'a geldi. Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler'i makamında ziyaret eden Kaya, burada bir basın açıklaması yaptı. Türkiye'de Nisan ayından bu yana et konusunda bir sıkıntı görüldüğünü belirten Kaya, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla harekete geçtiklerini ve bu çerçevede ithal et alımlarının başladığını söyledi. Et ve Balık Kurumu ile birlikte özel sektöre de ithal et konusunda izin verildiğini anlatan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Biz şu aşamada Et ve Balık Kurumu olarak canlı hayvan girişi için İzmir'e bir gemi yaklaştırıyoruz. Bu gemide 6 bin 500 besi kasaplık canlı dana bulunmakta. Bunlardan 500 adedi Aydın Ege Et'te, bin 500 adedini İzmir Menderes'teki Çoban Et Tesisleri'nde, bin 500 adedini İzmir Kemalpaşa'daki Tamboğa Et Entegre Tesisi'nde, 700 adet Pınar Et Tesisleri'ne indireceğiz. 2 bin adedini de Afyon'a indiriyoruz."

Geminin 4 Aralık'ta İzmir Limanına yanaşacağını anlatan Kaya, şunları söyledi: "Öyle zannediyorum 5-6 Aralık gibi tarihlerde de Afyon'a 2 bin adet kasaplık canlı dana gelmiş olacak. Bu hayvanları Afyon'da Zafer Et Kombinası'nda barınacak, Afyon'un ihtiyacına göre kesilerek Afyon'daki sanayiciye kasap esnafına ihtiyacına göre bir program dahilinde dağıtılacak."

17 ARALIK'TA İKİNCİ GEMİ YANAŞACAK

17 Aralık tarihinde de bir geminin İzmir Limanına yaklaşacağını ifade eden Kaya, etlerin dağıtıldığı yerlerdeki talebi gördükten sonra ona göre ithal et dağıtımının yapılacağını belirtti.

Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bugüne kadar toplam Et Balık Kurumu'nun getirdikleri de dahil olmak üzere 159 bin 831 baş canlı sığır girişinin olduğunu ifade eden Kaya, bunun 143 bin 333 adedinin Et ve Balık Kurumu tarafından getirildiğini söyledi. Kaya, Türkiye'ye 23 bin 665 ton karkas taze et girişinin olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu çerçevede ülkedeki et ihtiyacı belli bir dengeye oturmuş vaziyette. Fiyatlar belli bir düzeye yerleşmiş vaziyette. Bizim

Afyon'a getireceğimiz bu hayvanlarla birlikte zannediyorum Afyon piyasası da daha stabil bir hale gelecek diye düşünüyorum."

Et ve Balık Kurumu olarak bugüne kadar 64 bin 500 ton ihale yaptıklarını ileten Kaya, bu etlerin 143 bin 333 başa tekabül ettiğini söyledi. Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan 51 bin 517 tonu bu 4 Aralık'ta geleceklerle birlikte gelmiş olacak. Et ve Balık Kurumu tarafından 4 Aralık'ta getirilenler ile beraber 114 bin 482 baş şeklinde şekillenmiş olacak. Kalan 10 bin 510 ton yılbaşına kadar gelecek. Bakanlığımızın alacağı tedbirlerle önümüzdeki yıl zannediyorum belli bir düzeyde devam edecek.

İnşallah yakın bir gelecekte kendi ülkemizin kaynakları ile ülkemizdeki et ihtiyacı karşılanabilir bir hale gelecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2010 Salı 17:37:00
Güncelleme :1 Aralık 2010 Çarşamba 00:15:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?