2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

2 bin yıldır şifa dağıtıyor

Termal suyu ve şifalı çamuruyla ismini tüm dünyaya duyuran Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesindeki Hüdai Kaplıcaları, hamam kültüründen SPA'ya (Sanus Per Aquam - Sudan Gelen Sağlık) adım atarak vatandaşlara şifa dağıtmaya devam ediyor.


Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Özpınar, belediyeye bağlı olarak hizmet veren Hüdai Kaplıcaları'nda, değişimlerle birlikte yeni atılımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Yüzyıllar öncesinde hamam kültürüyle hizmet veren kaplıcaların, şimdi ise sağlık alanında uzman hekim ve personelle hastalara şifa dağıttığını belirten Özpınar, “Buraya gelen insanların öncelikli amacı sağlık. Ağırlıklı olarak Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nden misafirlerimiz geliyor. Kaplıcalar, tam kapasiteyle hizmet veriyor. Sahil kenarlarında turizm nisan ayında başlıyor ve eylül ayında bitiyor. Biz ise 12 ay üzerinden hizmet veriyoruz. Hedefimiz müşteri portföyünü değiştirmek ve geliştirmek. Genç yaşlardaki insanlara da hizmet vermeyi amaçlıyoruz” dedi.


Bin 900 yatak kapasitesine sahip olan ve vatandaşların yer bulamadıkları için çadırkent kurduğu Sandıklı Hüdai Kaplıcası'nı, diğer kaplıcalardan ayıran en önemli özellik ise ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyoları. Kaplıcanın şifalı suları, 500 metre derinlikteki jeolojik bir çatlaktan çıkarken, şifalı çamurlar da özel bir şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı suyla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Böylece, ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkıyor. Çamur banyosu, kişiden kişiye değişmekle birlikte, normal olarak 10-15 dakika civarında yapılıyor. Banyodan sonra, vücut yine şifalı kaplıca suyuyla temizleniyor. Kaplıca suyu ve şifalı çamurun, romatizma, nevralji(Sinir boyunca yayılan iltihaplar), nevrit(Sinir ucu iltihapları), polinevrit(Birden fazla sinirin iltihapları), tendinit(Tenden iltihabı), periartrit(Eklem zarı iltihabı), artroz(Eklem kireçlenmeleri), romatoit artrit(Ateşli romatizma hastalıkları), selülit(Yumuşak doku romatizması), siyatik(Siyatik sinirinin sıkışması), spondilit(Omurganın kireçlenmesi), mialji(Kas ağrıları), kadın hastalıkları(Kronik dönemlerde), polio sekeli(Çocuk felci sekeli), hemipleji(Vücudun bir yerinin felci), parapleji(Her 2 bacağın felci), kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu, bağırsak hastalıkları, böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi gibi hastalıklara derman olduğu biliniyor. Hüdai Kaplıcaları'ndaki tedaviler, alanlarında uzman doktorlar tarafından yapılıyor. Kaplıcadaki otelde ise doktor ve sağlık personeli, 24 saat esasına göre hizmet veriyor.

..
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:15:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?