3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

24 Temmuz Basın Bayramı

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Güzbey, yerel basının ayakta kalması için zorlayıcı yasal maddelerin tekrar gözden geçirilmesi ve sorunların çözülmesi gerektiğini bildirdi.

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan AGC Başkanı Mehmet Emin Güzbey, 24 Temmuz 1908 tarihinin, Türkiye için modern bir çağın başladığı özgürlüklerin önünün açıldığı bir sürecin kilometre taşlarından birisi olduğuna dikkat çekti. "Bu tarih, kutlanılmaya değer ve kutlanılması hak edilmiş bir tarihtir" diyen Güzbey, "24 Temmuz 1908'den sonraki dönemde de basınımızın, kesintisiz özgürlük yaşadığını söylemek elbette mümkün değildir. Ancak, 24 Temmuz 1908, basın özgürlüğünün olmazsa olmaz koşullarının belirlenmesi bakımından bir eşik olmuştur. 'Basın hürdür, sansür edilemez' diye simgeleştirdiğimiz özgürlük anlayışı bugün, iletişim alanındaki yeni gelişmelerle, ulusal boyuttan, evrensel boyuta taşınmıştır. Basın özgürlüğü artık, bir iletişim hakkıdır. Basın özgürlüğü basınla ilgili kurumların ve kuruluşların özgürlük alanı olmasının ötesinde, bireysel hak ve özgürlük alanı haline gelmiştir. Bilgi edinme ve bilgilenme hak ve özgürlüklerini kapsamaktadır. Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası belgelerde, özellikle Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda bu hak ve özgürlüklerin altı devamlı çizilmektedir" dedi.

YEREL BASININ SIKINTILARI

Yerel basının içinde bulunduğu zor duruma da dikkat çeken Güzbey, şunları söyledi; "Ülkemizde basına ait sıkıntıların merkezinde bulunan yerel basınımız, tüm ekonomik çıkmazlarına rağmen ayakta kalmaya çalışmakta ve ait olduğu bölgenin tercümanı olmaya direnmektedir. Yerel basının varlık nedeni içinde bulunduğu bölgenin sorunlarının eli dili olmaktır. Bu nedenle varlık nedenine tüm engellemelere ve sorunlara rağmen sonuna kadar sahip çıkacaktır. Yerel basının ayakta kalması için zorlayıcı yasal maddelerin tekrar gözden geçirilmesi ve sorunlarının halledilmesi hususunda yerel basına kulak verilmesi birinci dereceden talebimizdir. Yerel basınımızın halk ile bütünleştiği anlar, ülkenin sorunlarının had safhaya geldiği ve ortak tavrın konulması hususunda etkileyici ve belirleyici tavrın konduğu anlardır. Yerel basınımızın sorunlarının halledilmesi, aynı zamanda bulunduğu bölgenin sorunlarının daha özgür ifadesi anlamını taşımaktadır. Gelecek yıl 100. yılını kutlayacağımız Basın Bayramı'nda bu tür sorunlardan bahsetmemek dileğiyle, tüm zorluklara rağmen görsel, yazılı ve sesli tüm basın kurumu çalışanlarının Basın Bayramı'nı kutlar, değerli halkımıza yerel basınına sahip çıktığı için bir kez daha şükranlarımızı sunarım."
iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 13:57:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?