3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Afyonkarahisar'da da törenlerle kutlandı. 

Hükümet Meydanı'nda düzenlenen törenler, Vali Haluk İmga, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Bülent Aker ve Belediye Başkanı Abdullah Kaptan'ın, halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Türkiye Cumhuriyeti'nin, yok edilmek istenen bir ulusun, yeni bir devlet oluşturmak ve bağımsızlığına kavuşmak amacıyla giriştiği kutsal bir mücadelenin sonucunda kurulduğunu hatırlattı. Cumhuriyet değerlerinin korunması ve geliştirilmesinin en önemli yolunun eğitim faaliyetleri olduğuna dikkat çeken Vali İmga, "Eğitim toplulukları çağdaş uygarlık düzeyine yükselten vazgeçilmez temel etkinliktir. Çağdaş bilgilerle beslenen, akıldışılıktan ve bağnazlıktan uzak, sorgulayabilen, özgür düşünen, tartışan, üreten ve paylaşmayı bilen bireyler yetiştirmek zorundayız. Türk toplumu olarak gelişmiş ve ileri ülkeler arasında yer almamız, eğitimi yaygınlaştırmak, kalitesini artırmak ve eğitimde ileri programlar uygulamakla mümkündür. Vatandaşların, düşüncelerini serbestçe ifade etmelerini ve yönetime katılmalarını sağlayan demokrasi, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan laiklik ve vatandaşların korkmadan yaşamalarını mümkün kılan hukuk devleti, cumhuriyetin toplumsal sözleşmesinin ürünüdür ve toplumsal birliğimizi teminat altına alır. Demokrasi, laiklik ve hukuk devleti, cumhuriyetin gücünü ve gelişimini teminat altına alan vazgeçilmez kavramlardır. Cumhuriyet, Türk insanının ufkunu açmış, yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış, onu uygar dünyanın kavram ve değerleriyle tanıştırmıştır" dedi.

"MÜCADELE AZMİMİZ GÜÇLENDİ" 

Bugün dünyanın küresel bir savaş tehdidi altında olmadığını, ancak demokrasiler açısından ciddi tehdit oluşturan yeni tehlikelerle karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden İmga, "Bu yeni tehlikeler içinde, insanlar ve toplumlar arasında kin ve nefret tohumları saçan etnik ayrımcılık terörizm, örgütlü suç, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı ile benzeri suçlar yer almaktadır. Hiç şüphesiz uluslararası sorunların en tehlikelisi terörizmdir. Hedefi, insan hakları, temel haklar, demokrasinin yıkılması ve çoğulcu sivil toplumun temellerinin tahrip edilmesidir. Bölücü terörden çok çekmiş bir ülkenin insanları olarak, huzur, güvenlik ve ortak değerlerimizi korumak için teröre karşı savaşmak, terörü önlemek ve onu ortadan kaldırmak için tepkimizi ortaya koymak, gerekli ve etkin tüm önlemleri almak zorundayız. Birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Milletimizin hoşgörüsü ve devletimizin barışçı anlayışına rağmen, son günlerde bazı hainlerin cumhuriyetimizi yıkmak, milli birlik ve beraberliğimizi bozmak için dış güçlerle işbirliği yaptığına şahit oluyoruz. Kısa bir süre önce ilimizden 3 şehit verdiğimiz terör mücadelesinde pek çok vatan evladını feda ettik. Herkes şunu iyi bilmelidir ki, binlerce şehit versek de ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ve Türkiye Cumhuriyeti devletini ilelebet yaşatmaya kararlıyız. Her kesimden insanımızın güvenlik güçlerimize yapılan hain saldırılara gösterdiği ortak tepki mücadele azmimizi güçlendirmiştir" diye konuştu.

ÜNİTER DEVLET VURGUSU 

Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğunu vurgulayan İmga, şunları söyledi; "Türkiye Cumhuriyeti kurulurken üniter devlet modeli benimsenmiştir. Üniter devlette, ülke, millet ve egemenlik tektir, bölünemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ve asli ögesi tekdir ve Türk milletidir. Türkiye Cumhuriyeti onu oluşturan tüm unsurlarıyla ayrılmaz bir bütündür. Cumhuriyet hepimizindir. Onu parçalamaya ve bölmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti dün güçlüydü, bugün daha güçlüdür ve yarın daha da güçlü olacaktır. Bu güzel topraklar üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşayan bizlere düşen görev, emanet edilen devletimizi ve cumhuriyetimizi korumak ve her alanda yücelmesini sağlamaktır. Bu bilinci kalbimizde ve ruhumuzda yaşattığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır." 

Vali Haluk İmga'nın konuşmasının ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Afyonkarahisar'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, halk oyunları gösterileri, öğrenciler tarafından okunan şiirler ve tören geçişiyle sona erdi. Tören geçişinde vatandaşlar, özellikle asker ve polislere büyük ilgi gösterdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 13:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?