4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

53 bin muhtarımız var!

Muhtar Dernekleri Federasyon Başkanı Hüseyin Özkan Türkiye'de 36 bini köy, 17 bini mahalle olmak üzere 53 bin muhtarın bulunduğunu söyledi.

Tüm Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şubesini ziyaret eden Muhtar Dernekleri Federasyon Başkanı Hüseyin Özkan, muhtarların önde gelen sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Muhtarların en önemli sorunları arasında yer alan muhtarlara ait bir bürolarının olmadığını ifade eden Federasyon Başkanı Özkan, bulundukları il belediyelerinin muhtarlara kalıcı ve muhtarlara yakışır bir bina yapmaları yönünde isteklerini İçişleri Bakanlığı'na istekte bulunduklarını belirtti. Özkan, "Türkiye'de 17 bin mahalle muhtarı 36 bin köy muhtarı olmak üzere toplam 53 bin muhtarımız vardı. Muhtarlarımızın sorunlarını devletimizin üst kademesindeki Bakanlarımıza ve Başbakanımıza ilettik. İlettiğimiz sorunlar arasında muhtarların yer sorunlarının olduğunu yer alan bir istek dilekçesi ile başvurduk. Bunun yanı sıra muhtarlarımızın ödenek primleri ile ilgili de bir çalışma yaptık. Bağlı olduğumuz Bakanlığı bu isteğimizi yazılı ve sözlü olarak ilettik. Şuan bir muhtarın aldığı aylık 320 TL'dir. Ama muhtar 5 yıl boyunca arlıksız ve saati gözetmeden görev yapar. Yapılacak ödeme prim çalışması ile muhtarımızı bir nebze olsun rahatlatmak istiyoruz. Hükümet buna benzer sorunları çözdü. İnşallah bizim sorunlarımızı da çözer. Tek temennimizi muhtarlar olarak budur" dedi.

"MUHTARIN GÖREV SAATİ OLMAZ"
Muhtarın görev saatinin olmadığını 365 gün 24 saat görevi başında bulunduğunu söyleyen Muhtar Dernekleri Federasyon Başkanı Hüseyin Özkan, muhtarlar bulundukları köy ve mahallelerin aranan insanlar olduğunu kaydetti. Özkan, "Muhtarlarımızın görev saati ve günü yoktur. Çünkü muhtarlar bulundukları köy ve mahallelerin en önemli kişileridir. Muhtarlar gece yarısında bile halkına hizmet etmek için çalışır. Bu yüzünde muhtarların bulundukları yerde ne kadar önemli olduğunu o bölgede yaşayan insanlar iyi bilir. Muhtarın tek bir gayesi vardı. O da mahallesine köyüne hizmet götürebilmektir. Muhtarlar mahallenin abisi, babası ve en büyüyüdür" diye konuştu.

"DİKKATLİ KADIN MUHTARLAR DAİMA BAŞARILI OLUR"
Muhtarlık yapan kadınların özverili ve cesur olduğuna değinen Federasyon başkanı Özkan, dikkatli kadınların başarılı muhtarlık yaptığını kaydetti, Hüseyin Özkan, "Son dönemde kadın muhtar sayısında önemli bir artış oldu. Kadın elinin deydiği yerin düzene girdiği söylenir. Tabii ki muhtarlık yapan fakat dikkatli kadınlarında bulundukları köy, mahallelerde hizmet yapabilmek için tatlı bir yarışa giriyor. Kadın muhtarın bulunduğu mahallede bağlı olduğu belediye'den hizmet alması biraz daha zor olarak görülebilir ama bence hizmet etmesi o kadarda zor değildir. Kadın elinin değdiği yer güzelleşir ise kadın muhtarında bulunduğu mahalle ve köyde öyle güzelleşir" dedi.

"MUHTARIN SİYASİ GÖRÜŞÜ OLMAZ"
Hükümetten beklentilerini anlatan Federasyon Başkanı Özkan, hükümetin bir çok konuyu aydınlattığını isterse muhtarlarla ilgili olan sorunları da çözebileceğine değindi. 1894 yılından Osmanlı döneminde atamalı muhtarlık görevinin yapıldığına dikkat çeken Hüseyin Özkan, muhtarların demokrasinin beşiği değil ta kendisi olduğunu kaydetti. Muhtarları seçmenleri adı ve soyadı ile çağırdığını bu o muhtarın demokrasi içerisinde seçildiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Özkan, muhtarların siyaset kanalı ile seçim kazanmadıklarını kendi isimleri ile bulundukları köy ve mahallelerde seçimlere girerek başarı sağladığını bildirdi. Muhtarlığın gerekli olduğunun altını çizen Özkan, muhtarlığın ihmal edildiğini de sözlerine ekledi.

Muhtarların siyaset yapmasının da yanlış olduğuna değinen Özkan, muhtarın tarafsız olmasının daha doğru olacağını savundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 22:16:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?