1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

88.yıl coşkusu

AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Büyük Zafer'in ve Taarruzun 88'inci yıldönümü kutlamaları Kocatepe Başkomutanlık Mustafa Kemal Atatürk'ü anma etkinlikleri ile devam etti. Etkinliklere katılan binlerce kişi gece boyunca Kocatepe'ye yürüdükten sonra Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Zafer Haftası, Büyük Taarruz emrinin verildiği 1894 rakımlı Kocatepe'de Başkomutan Mustafa Kemal anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, binlerce yıllık Türk tarihinin şanlı zaferlerinden biri olan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 88'inci yıldönümünü kutlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

26 Ağustos 1922'de İstiklal Harbini zaferle taçlandıran Büyük Taarruz Harekatı'nın burada başladığını anlatan Bakan Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: "Büyük bir hızla ve bütün gücüyle taarruz eden Türk Ordusu, geçilmesi imkansız denilen düşman mevzilerini 36 saatte dağıtarak düşmanı geri çekilmeye mecbur etti. Ordumuz Afyonkarahisar'dan düşmanı önüne kattı ve 14 gün sonra 9 Eylül'de İzmir'e yeniden ay yıldızlı bayrağımızı dikti. Böylece; dosta, düşmana Anadolu'nun asla işgal edilemeyeceğini ve ilelebet bir Türk yurdu olarak kalacağını ispatladı."

Bugün şehitleri anma günü olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: "Bugün istiklalimizi nasıl kazandığımızı yeniden hatırlama günüdür. Büyük Taarruz'un, İstiklal Harbinin şahidi bu topraklarda yüreğimiz nasıl titremez? Aziz şehitlerimizin huzurunda bulunduğumuz şu dakika aynı gurur ve heyecan nasıl hissedilmez? İstiklal Harbi, Kuva-yi Milliye ruhu taşıyan bir avuç vatan evladı ile başlayan, sonra bir çığ gibi büyüyen büyük Türk milletinin başarısıdır."

Türk'ün Afyonkarahisar'dan yükselen ve gök kubbeyi aşıp yedi düvele ulaşan istiklal ve hürriyet sesinin bugün çok daha gür çıktığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Çünkü artık ekonomisi güçlü, kendine güvenen, eğitimden sağlığa bütün alanlarda dev adımlar atan bir Türkiye var. Çünkü artık 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesine uyarak, bütün insanlık için çalışan, dünyanın her yerinde sözü geçen bir Türkiye var" dedi.

Bu yüksek ruh ve şuurun her zaman canlı kalacağını anlatan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Yıkılmaz bağımsızlık inancımızın ölümsüz bir abidesi olan Büyük Taarruz ve sonrasında kazandığımız 30 Ağustos Zaferi, milli birlik ve beraberliğin ne kadar büyük bir güç olduğunu ortaya koymuştur. Aynı birlik ruhuyla hareket ettiğimiz sürece, kimse bizi yıkamaz, bölemez, yolumuzdan döndüremez. Türkiye, ilelebet, dünya durdukça, dimdik, tek bir yürek halinde yaşamaya devam edecektir. Bugün, bize bağımsızlığımızı kazandıran kahraman Türk Ordusu'na şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Yurdu uğruna seve seve canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum."

Törende, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım da günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Tuğgeneral Yıldırım, İzmir'e götürülecek Türk bayrağına sarılı Kocatepe toprağını Milli Eğitim Bakanlığı izci grubu Müdürü Abdullah Eren'e teslim etti. Daha sonra Kurmay Yüzbaşı Murat Durusoy, araziyi tanıttı ve harekatı anlattı.

Kocatepe'de düzenlenen törenlere Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, AK Parti milletvekilleri Sait Açba, Halil Aydoğan, Ahmet Koca, Zekeriya Aslan, CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, MHP Milletvekili Abdülkadir Akcan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, askeri erkan, mülki amirler, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören sonunda Bakan Eroğlu, Kıbrıs gazileri ile yakından ilgilenerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
AFYONKARAHİSAR'DA ZAFER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2010 Perşembe 15:22:04
Güncelleme :30 Ağustos 2010 Pazartesi 10:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?