2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

A.Karahisar'a Kadın Konukevi

Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, Türkiye’de cinsiyet eşitliği açısından yasalarda sağlanan ilerlemenin toplumsal yaşama yansıtılması için yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen programda konuşan Vali Muzaffer Dilek, Türkiye’de yapılan yasal düzenlemelere rağmen kadınların fiziki şiddet konusunda yüzde 58’lik oranla Bangladeş, Etiyopya, Hindistan ve Mısır’ın önünde yer aldığını ifade etti. Evliliklerin ilk 3 yılında üniversiteli kadınların yüzde 73’ünün, gece kondu ve kırsal kesimde yaşayan kadınların da yüzde 90’ının şiddetle karşılaştığını vurgulayan Vali Dilek, "Ülkemizde 8 milyona yakın kadın okuma yazma bilmemekte ve eğitim gören kadınların ise sadece yüzde 2’si yüksek öğrenim görmektedir. Okuma yazma bilmeyen erkekler vatani görevini yaparken okuma yazma imkanına kavuşurken, kadınlar için eğitim olanakları ’son yıllardaki çabaları saymazsak’ kolay sağlanamamaktadır. Kadının, toplum yaşamına daha çok katkıda bulunabilmesi için öncelikle eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerçeği göz ardı edilmemelidir. Hedef, üreten ve eğitilmiş kadınların sayısını çoğaltmak olmalıdır. Sağlıklı kuşakların yetişebilmesi için de öncelikli konular arasında yine kadınların eğitimi yer almalıdır. Bu konuda resmi kurumların yanında sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düşmektedir" dedi.

Türkiye’nin her köşesinde her kadının hak ve özgürlüklerden tam olarak yararlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması gerektiğini kaydeden Vali Muzaffer Dilek, şöyle devam etti:

"Bu düşünceden hareketle Afyonkarahisar Valiliği olarak kadınların eğitim ve kültürlerine katkıda bulunmak amacıyla, Yukarıpazar Mahallesi’nde kadınlar için toplum merkezi oluşturulmuştur. Bu çerçevede yapı içerisinde önemli eğitim ve üretim mekanları sağlanmıştır. Afyonkarahisar Valiliği Yukarıpazar Semt Evi adıyla hizmet verilmesi programlanan bu yerde, kadınlara yönelik eğitici, kültürel ve üretime yönelik kurslar verilmesi amaçlanmıştır. Yukarıpazar ve çevre mahallelerdeki kadınlara yönelik sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla haftanın belirli günleri doktor, hukuksal sorunların çözülebilmesi için avukat, ruhsal sorunlarının giderilebilmesi için psikolog, sosyal sorunlarda yardımcı olmak üzere sosyal hizmet uzmanı ile sağlıklı beslenme, çocuk bakımı, gıdaların saklanması gibi konulardaki eğitim faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla çeşitli uzmanlar görevlendirilmesi öngörülmüştür. Buraya çocuklarıyla birlikte gelen kadınlarımızın çocukları için de eğitim ve hobi odaları düzenlenerek, burada eğitici ve öğretici kitapların yanı sıra bilgisayar, televizyon, video ve VCD gibi eğitim amaçlı araçlara yer verilmiştir. Küçük çocuklar için ise ayrıca bir oyun salonu hazırlanmıştır."

"AFYONKARAHİSAR’A KADIN KONUK EVİ"

Afyonkarahisar Valiliği olarak "Kadın Konuk Evi" projesini de önümüzdeki günlerde hayata geçireceklerini anlatan Vali Dilek, "Birkaç gün sonra yaşama geçecek olan bu projeyle çeşitli sebeplerle geçici barınma sorunu yaşayan bayanlara koruma ve barınma olanağı sağlanacak ve böylece kız yurdumuzun maruz kalabileceği olumsuzlukların önü alınacaktır. Bu evde en az 4 bayan aynı anda konuk edilebilecektir. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği açısından yasalar düzeyinde sağlanan ilerlemelerin, toplumsal yaşama yansıtılması için yapılacak çok iş olduğu görülmektedir. Bu işlerin başında da yasal düzeyde elde edilen kazanımlara sahip çıkılması, bu kazanımların karar vericiler ve uygulayıcılara ısrarla anlatılması ve elde edilen kazanımlar temelinde yeni ilerlemeler için çalışmaya devam edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ise yaptığı konuşmada, "Günümüzde kadının cemiyet hayatı içinde düne rağmen daha aktif olmasını sağlamak gerekiyor. Kadınlarımızın hayatını verimli hale getirmek için çok çaba sarf etmeliyiz. Bütün kadınlarımızın toplumda değerli yeri vardır. Biz kadınlar için ’Onlar bizim namusumuzdur’ deriz. Anadolu’da erkekler kadınları için ’Benim ailem’ diyerek bahseder. Yani kadın tek başına tüm aileyi temsil eder" dedi.

Programa Vali Muzaffer Dilek’in eşi Emine Dilek, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Tufan, İl Emniyet Müdürü Natık Canca ve eşi Nurdan Canca, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ve eşi Binnur Kaptan, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nalan Bayşu Sözbilir, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 13:25:15
Güncelleme :9 Mart 2005 Çarşamba 14:34:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?