4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Afyon kaymağı tescillendi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, tescillenen afyon mermeri ve kaymağının yanı sıra diğer ürünlerinde tescillenmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) yapmış olduğu başvuru sonucu, TPE 114 tescil no ile 'Afyon Mermeri' ve 115 tescil no ile 'Afyon Kaymağı' coğrafi menşe adı alındığını belirten Oda Başkanı Hüsnü Serteser, mermer ve kaymağın tescillendiğini söyledi.

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, kaymak ve mermerin tescillendiğini diğer ürünlerinde tescillenmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Serteser, yaptığı açıklamada, "Ülkemizdeki toplam 115 coğrafi işaretin altısı Afyon sucuğu, Afyon pastırması ve Bayat kilimi mahreç işareti olmak üzere, Afyon mermeri ve kaymağı ve Çay ilçesi vişnesi menşe adı olmak üzere ilimiz ürünleri olmuştur" dedi.

Serteser, Afyon sucuğu, Afyon pastırması, Afyon mermeri ve Afyon kaymağı başvurularını ATSO'nun yaptığını, Afyon lokumu ve Afyon kaymaklı şekeri başvurularının da halen sonuçlanmayı beklediğini söyledi. Serteser, coğrafi işaretlerin, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler olduğunu anlattı. Coğrafi işaretin, bu işareti taşıyan ürün veya mala güven duyulmasını sağladığı gibi ürünün belli bir standartta yapılması ve sürdürülebilir kaliteyi sağladığını anlatan Serteser, sözlerine şöyle devam etti: "Uygulamada, coğrafi işaretli mal veya ürünün üretildiği yörede üretim yapanlar, tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanma ve malı daha pahalıya satma imkanına sahip olur. Coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmıştır. Menşe adı bir ürünün coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanmasını belirtir."

DİĞER ÜRÜNLERİNDE TESCİLLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Tescillenen Afyon mermeri ve kaymağının yanı sıra diğer ürünlerinde tescillenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Serteser, şunları söyledi:"Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda 'menşe adını' belirtir. Bu ürünler ait oldukları bölge dışında üretilemezler, çünkü ürün niteliği ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanır. Afyon mermeri, Afyon kaymağı, Çay ilçesi vişnesi, Eskişehir lületaşı ve Çelikhan tütünü örnek verilebilir."

Serteser, mahreç işaretinin, bir ürünün coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanması ile beraber belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş olmasının şart olduğunu söyledi.

Ancak üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması, o yöreden kaynaklanması şartı ile yöre dışında üretilmesinin de mümkün olduğunu anlatan Serteser, "Bu ürünlerin nitelikleri, kalitesi, ünü ve diğer özellikleri belirli bir coğrafi yere ait doğal hammadde ya da beşeri unsurlara dayalı işlemlerden kaynaklanan özellik taşır. Afyon sucuğu ve pastırması, Bayat kilimi, Isparta halısı, Siirt battaniyesi örnek verilebilir" dedi.

Coğrafi işaretle sağlanan hakkın belli bir kişiye ya da bazı kişilere ait olmadığını anlatan Serteser, sözlerini şöyle tamamladı: "ortak kullanım hakkı vardır. Coğrafi işaretle ürün, üretici, tüketici ve ülkenin milli ve kültürel değerleri korunmakla beraber, ürünün bilinirliği, aranırlığı ve pazarlanması da sağlanmaktadır."
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 17:47:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?