4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Afyon'a dev yatırım

Afyonkarahisar Belediye Meclisi, mülkiyeti belediyeye ait İnaz sırtlarının bulunduğu alanın ülke ekonomisinin lokomotifi olan sağlık ve termal turizme açılması konusunda önemli bir kararın altına imza atmaya hazırlanıyor.

Afyonkarahisar Belediye Meclisi, yılın ilk toplantısında İnaz sırtlarının bulunduğu alanın termal ve sağlık turizmine açılması konusunda teklifi Bayındırlık ve İmar Komisyonunda görüşülmesi ve bu alanda plan tadilatı değişikliğine gidilmesi noktasında oy birliğine vardı. İnaz sırtlarının bulunduğu arazi üzerinde üretilen konut amaçlı arsaların satışının yapılması yönünde Belediye Meclisi'nin 03 Haziran 2003 ve 74 sayılı kararı ile işlem başlatıldı.

2003 yılı içerisinde iki kez ihaleye çıkılmış ve alıcı çıkmadığından dolayı arsaların satışı yapılamadı. Herhangi bir yapılanma oluşmayan konut amaçlı üretilen arsalar ile mevcut şehir yapılanması arasının mesafeli olması, arazinin tomografik yapısının engebeli olması nedeniyle belediye aradan geçen zaman içerisinde söz konusu alana bir teknik alt yapı hizmetleri su, kanalizasyon, yol ve sosyal alanlar park, cami gibi yapılar oluşturulmadığı ifade edildi.

İNAZ SIRTLARINA 300 MİLYON EURO'LUK YATIRIM

Turizm Bakanlığı tarafından Özdilek Kavşağı'ndan başlayarak Ömer- Gecek Havzasına kadar olan yolun sol tarafı turizm alanı ilan edildi. Bu alanın turizm alanı ilan edilmesi ile birlikte Belediye Meclisi 2009 yılının ilk toplantısında önemli bir karar aldı. Belediye Meclisi, İnaz sırtlarına ait planlarda revizyon yapılarak bu alanda turizm tesisi yapmaya dönük imar uygulaması yapılması konusundaki maddeyi Bayındırlık ve İmar Komisyonuna sevk etti. Bayındırlık ve İmar Komisyonu raporu doğrultusunda
Belediye Meclisi'nde plan tadilatı değişikliği kararının gerçekleşmesinin ardından söz konusu alan ihaleyle satışa çıkacak.

Hollanda'da yaşayan Ali Köycü isimli Emirdağlı işadamı, yabancı ortaklı yatırımcılarla birlikte mülkiyeti belediyeye ait İnaz Sırtlarının bulunduğu alana 300 milyon Euro'luk dev bir sağlık ve termal turizm tesisi yapmak için talipli oldu. Afyonkarahisar'da önemli bir yatırıma talip olan Ali Köycü, yabancı ortakları ile birlikte yapmayı planladıkları proje hakkında bilgi verdi.

DÜNYADA ŞU AN BÖYLE BİR TESİS YOK

Ali Köycü, projeyi Afyonkarahisar'da 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası'ndan faydalanarak hayata geçirmeyi planladıklarını ancak 1,5 senedir bu konuda bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Afyonkarahisar'ı tanıtmanın yanı sıra bu esnada yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Ali Köycü, şunları söyledi: "1,5 yıldır çeşitli yerlere başvurduk. Dünyada 60 tane platform (Bankalar üzeri finans kurumları) var. Bunun içerisinden 14 tanesi dünyanın bütün dengesini değiştirebilecek düzeyde finans kurumlarıdır. Bu 14 taneden birisi bizim projemize çok değer verdi ve 21 proje içerisinden bizim projemizi birinci olarak seçtiler. Ama onların bizden istedikleri bazı prosedürlere ne yazık ki biz yeterli zamanda cevap veremedik. Bu konudan tam vazgeçtik derken Başkanımız Abdullah Kaptan ile tanıştım. Kendileri Hollanda'ya geldiler. Bizlerde kendilerine tüm ekibimiz ve yabancı ortaklarımızla birlikte projenin sunumunu yaptık. Yatırımcı arkadaşlarımız Almanya, İngiltere ve Hollanda ülkelerindendir."
Projede üç tane otel düşündüklerini anlatan Köycü, sözlerine şöyle devam etti: "Otellerden bir tanesi sağlık turizmi adına hizmet verecek. Golf Otel ve dünyanın hiçbir tarafında olmayan Golf Resort yani otelin bir tanesi tamamen golf sahası ile birlikte özürlülere uyarlanmış bir şekilde yapılacak. Dünyada şu an böyle bir tesis yok. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde araştırdım. Türkiye'de olan imkan inanın şu an hiçbir yerde yok. Eğer Türkiye, Afyonkarahisar'ı sağlık turizmine açmışsa bizlerde yatırımcı
olarak görevimizi yerine getirmek zorundayız."

İSTENİLEN TEMİNATI VERİRİM

Ali Köycü, piyasalarda kriz olduğunu ancak Afyonkarahisar'a yapmayı planladıkları projeyi 9 ay öncesinde kabul ettirdiklerini 300 milyon EURO'yu bloke ettirdiklerini söyledi. Ali Köycü, yaptığı açıklamada, "Prosedürler sonucu bu finans bize aktarılacak. Yani şu anki krizle planladığımız yatırımımızın alakası yok. 300 milyon Euro daha önce bloke edilmiş bir rakam. Bu konuda istenilen bütün teminatı veririm. Geçen hafta yatırımcılar buradaydı. Başkanımızı da ziyaret ettik. Yerinde her şey incelendi" dedi.

Afyonkarahisar'a yapmayı planladıkları tesisten İspanya'da tam 16 tane kurulduğunu anlatan Köycü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Proje içerisinde sağlık turizminin yanı sıra spor tesisleri, yüzme havuzları, su sporları, suni gölet, suni kayak merkezleri olacak. Yapılacak bu spor tesislerinin hepsi Avrupa'dan veya dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek sporculara yönelik turnuvalar düzenleyecek konumda olacak. Ben 1,5 yıldır mevcut turizm şirketimde Hollanda'da 12 tane sağlık sigortasıyla anlaşmış durumdayım.Sağlık kurumlarıyla işbirliği ile çalışıyorum."

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 14:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?