2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Afyon'da bir insan öyküsü: 'memurluktan fabrikatörlüğe giden yol'

Türkiye’de milyonlarca genç, devlet memuru olabilmek için yarışırken, Afyon’da devlet memurluğundan istifa eden Orhan Özsarı ise kurduğu mermer fabrikası ile hem ülkeye döviz kazandırıyor hem de 100 kişiyi istihdam ediyor. Afyon Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memurluk yaparken, aynı zamanda mermer alım satımı ve mermer ocağı işleterek sektöre ilk adımını atan Özsarı, şu anda ise Afyon’un önde gelen mermer fabrikaları arasında yerini almış durumda.

100 kişi çalışıyor


Memurluk görevi devam ederken 1976 yılında Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’nde mermer ocağı işletmeye başladığını belirten Orhan Özsarı, "4 yıl boyunca mermer ocağı işlettikten sonra bir süre mermerciliğe ara verdim. Memurlukla, mermerciliği aynı anda yürütemeyeceğimi anlayınca 1983 yılında görevimden istifa ettim. Aynı yıl mermer alım satımına başladım. 10 yıl boyunca bu böyle devam etti. Aynı zamanda Altıntaş’ta kırmızı traverten ocağı, Emirdağ’ın Gömü Beldesi’nde de beyaz traverten ocağı işletiyorduk. 1993 yılında ise ilk mermer fabrikamızı açtık. Böylelikle ocaklarımızdan çıkan taşları kendimiz işlemeye başladık" dedi.
Mermercilikte sürekli yeni arayışlar içinde olduklarını kaydeden Özsarı, şöyle devam etti;
"Birinci mermer fabrikamızda A’dan Z’ye her türlü mermer işlerini yapıyoruz. Mermerleri işlerken bazı taşlardan fire veriyorduk. Bu firelerimizi değerlendirmek için ikinci bir mermer fabrikası kurduk. İkinci mermer fabrikamızda fire verdiğimiz taşları da değerlendirerek süs eşyaları gibi ürünler yapmaya başladık. Bu ürünlerimizle de farklı kesimlere hitap ettik. Biz genelde proje üzerinde çalışıyoruz. Bir binanın projesi geliyor ve bizler ona göre mermer üretimi yaparak o binanın mermerlerini kaplıyoruz. Aylık üretim kapasitemiz 25 bin metrekare. Yaklaşık 100 kişi de şirketimizde istihdam ediliyor"

17 ülkeye ihracat


Kendi fabrikaları ile birlikte 5 fabrikaya daha fason iş yaptırdıklarını anlatan Özsarı, ilk etapta üretimlerinin yüzde 30’unu, şu anda ise yüzde 70’ini ihraç ettiklerini kaydetti. Özsarı, "2003 yılına kadar fazla ihracat yapmıyorduk. 2003 yılından itibaren üretimimizin yüzde 70’ini ihraç eder hale geldik. Bunun nedeni de tanıtımdan kaynaklanıyor. Gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki fuarlara katılarak firmamızı en iyi şekilde tanıtmaya başladık. Bu tanıtımlar sonucu şu anda 17 ülkeye ihracat yapmaktayız" dedi. 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası’ndan yararlanmak istediklerini, İscehisar Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni yatırım yapacaklarını ve bu yatırım için 60 bin metrekare arsa talebinde bulunduklarını ifade eden Afyonlu işadamı Orhan Özsarı, arsa işlemlerinin tamamlanmasının ardından kendi öz sermayeleri ile yeni bir mermer fabrikası kuracaklarını ve burada en az 150-200 kişiye daha istihdam sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

iha-afyon
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 11:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?