6
Mayıs
2024
Pazertesi
AFYONKARAHİSAR

Afyon'da kaçak kömür kullanana para cezası

Afyon’da, vatandaşların daha temiz bir hava soluyarak yaşamasını sağlamak amacıyla Hava Kirliliği Denetimi çalışmalarının Eylül 2003 tarihinden beri yoğun bir şekilde sürdürüldüğü bildirildi.

Afyon Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre yerli kömürlerde en az 4 bin kalori, en çok yüzde 1 yanar kükürt bulunması ve kömür boyutlarının 10-200 milimetre arasında olması gerektiği, kentte bu özellikleri taşımayan kömürlerin satılması ve kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu kaydedildi.

Kömür satıcıları, nakliyeciler ve apartmanların sürekli denetlendiği belirtilen açıklamada, "Apartmanlarda yapılan denetimlerde getirilen kömürün, boyut, kalori ve yanar kükürt değeri açısından uygun nitelikleri taşımadığının saptanması halinde, derhal ilimiz mücavir alanı dışına çıkartılması ve bunun belgelenmesi istenmektedir. Yapılan ikazlara rağmen uygun olmayan kömürün il dışına çıkartılmaması veya tekrar niteliksiz kömür getirilmesi durumunda 3 milyar 407 milyon liradan, 19 milyar 35 milyon liraya kadar olan idari para cezalarının verilmesi söz konusu olacaktır. Kömür satan esnafımızda yapılan denetimlerde, uygun nitelikli olmayan kömürlerin satışının yapıldığının tespiti halinde Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 28 milyar 393 milyon lira, olayın tekrarı halinde ise cezanın bir misli arttırılarak idari para cezası verilmesi söz konusu olacaktır" denildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kömür nakliyesi yapanlar hakkında ise uygun olmayan kömür taşımaları halinde 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’na göre cezai işlem yapılacaktır. Bu çerçevede halkımızın uygun olmayan kömürleri almaması gerekmektedir. Satıcıdan kömür satış izin belgesinin bir kopyasını almanız ileride doğabilecek sorunları önleyecektir. Belirtildiği üzere Afyon’da yapılan denetimlerin amacı halkımızın, çocuklarımızın daha temiz bir çevrede, temiz hava soluyarak yaşamasının sağlanması ve ilimizdeki yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. Hep beraber daha iyi şartlarda yaşamak için kaliteli kömür kullanalım."

ATA GÜNDÜZ KURŞUN-AFYON (İHA)
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 12:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?