2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Afyon'da 'Ortadoğu' konferansı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Memiş, Ortadoğu'nun, dünyanın en sorunlu bölgelerinden birisi olduğunu söyledi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, Ahmet Necdet Sezer Kampusü'nde "Ortadoğu'da neler oluyor?" konulu konferans veren Memiş, Ortadoğu'nun sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ortadoğu'daki ülkelerin sınırlarının, batılı güçler tarafından menfaatleri doğrultusunda ve keyfi bir şekilde cetvelle çizildiğini savunan Memiş, Ortadoğu'daki istikrarsızlığın ise İsrail'in kurulması, petrolün varlığı ve artan su ihtiyacından kaynaklandığını ifade etti. Bölgede su ihtiyacı nedeniyle büyük çaplı bir savaşın çıkmasının beklendiğini ileri süren Prof. Dr. Ekrem Memiş, "Ortadoğu, 40 milyon ton petrol rezervine sahiptir. Bu miktar dünyadaki toplam petrol rezervinin yüzde 60'ı gibi büyük bir miktarını oluşturmaktadır" dedi.
Büyük Ortadoğu Projesi'nden de bahseden Prof. Dr. Ekrem Memiş, şunları söyledi:
"Proje ABD ile İsrail'e aittir. Büyük Ortadoğu Projesi, Osmanlı Devleti'nin gücünü kaybetmesinden sonra, emperyalizmin Ortadoğu'ya hakim olma projesinin adı olmuştur. 1. Dünya Savaşı sonrasında bu proje İngiltere-Fransa ortaklığı ile yürütülmüş, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ise Amerika, İngiltere ile birlikte Ortadoğu'ya girmiştir. Projenin merkezinde İsrail yer alıyor. Fiilen açıklanmış olan bu proje şu anda bütün dünyada tartışılmaktadır. Bu projeye göre Ortadoğu sınırları içerisinde yer alan devletler parçalanarak eyaletlere dönüştürülecek. Yaklaşık 40 eyaletten oluşacak olan bu devlete Türkiye'nin de 7 eyaletle katılması planlanıyor. Türkiye şu anda 70 milyonluk nüfusu, zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları ve üniter yapısıyla bölgenin en güçlü devletlerinden birisidir. Bu nedenle Türkiye, Büyük Ortadoğu Projesi'nde kendisine biçilen figüranlık yerine başrol için mücadele etmelidir."
AFYON-İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2004 Cuma 03:21:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?