3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da Aile Haftası kutlandı

Afyonkarahisar İl Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Koçak, evliliğin özendirilmesi ve ihtiyacı olanlara evlilik kredisi verilmesi gerektiğini belirterek, "Aile fertlerinin üretken ve faal olmaları desteklenmelidir. Millet yapısının temeli, harcı, çakılı ve taşı ailedir" dedi. 

15-21 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Aile Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Koçak, amaçlarının, aile birimini bütün olarak korumak, parçalanmasına yol açacak etkenleri ortadan kaldırmak ve ailenin desteklenerek, bütünlüğünü sağlamak suretiyle toplumun dinamiklerini canlı olarak ayakta tutmak olduğunu söyledi. 

Son yıllarda sosyal yapının değişmesiyle birlikte, bunun bir parçası olan ailenin de değişmeye başladığına dikkat çeken Koçak, sosyal yapıdaki eğitimi sağlayan etkenlerin, iç ve dış göçler, şehirleşme ve sanayileşme olduğunu belirterek, "Bu şartlar ortaya çıktıkça geleneksel kalabalık nüfuslu ataerkil aile bölünerek, az sayıda insandan oluşan çekirdek ailelere dönüşmektedir. Türkiye'de her iki aile tipine de rastlanmaktadır. Ancak çekirdek ailelerde bile geleneksel aile değerleri varlığını korumaktadır. Batıda aile fertlerinin sadece kendi mutluluklarını düşünmeye yönelik ferdiyetçi tutumları, aileyi güvenilir bir sığınak olmaktan çıkartmıştır. Yalnızlaşan insan çeşitli sosyal ve psikolojik hastalıklara yakalanmaktadır. 

Aile ilgisinden uzak büyüyen çocuklar küçük yaşlarda cinsel ilişkiye girmekte, evlilik dışı çocuk edinmektedirler. Birbirine katlanamayan eşler sudan bahanelerle boşanmakta, çocuklar da eşcinsel, alkolik, saldırgan, anormal tutumlar sergilemektedirler. Bizim ailemiz asırlarca köklü bir geleneği olan kurumdur. Bizim ailede, cennet anaların ayakları altındadır. Bizde anne ve babaya 'öf' bile denilmemesi vefakarlık borcudur. Bizim ailede, ebeveyn gerçek manada çocukların mürebbidir. Çocukların helal süt ve helal lokma ile beslenmesine dikkat edilir. Bizim ailede misafire karşı gösterilen saygı dillere destandır. Gelen misafir Tanrı misafiri olarak görülür. Bizim ailede kuşaklararası sevgi ve saygıya dayalı bir uyum vardır. 3 nesil bir arada yaşar" dedi. 

Aile yapısını tehdit eden olumsuzlukların da olduğunu kaydeden İl Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Koçak, şunları söyledi; "Aile her şeyden önce ahlaki yönü ağır basan bir topluluktur. Bu nedenle en az ekonomi kadar inanç, ahlak ve kültür sorunlarına da yer verilmelidir. Küçükler alkol, kumar ve fuhuş gibi aileyi yıkan kötü alışkanlıklara karşı korunmalıdır. İş yerlerinde anaokulu ve kreşler yaygınlaştırılmalıdır. İşsizlik konut sorunu ve sosyal güvenlik çözümlenmelidir. Evlilik özendirilmeli, ihtiyacı olanlara evlilik kredisi verilmelidir. Televizyon, radyo ve diğer yayın organları, aile yapısını koruyucu yönde destek olmalıdır. Aile fertlerinin üretken ve faal olmaları desteklenmelidir. Millet yapısının temeli, harcı, çakılı ve taşı ailedir."


iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2007 Pazartesi 19:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?