3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da deprem çalıştayı

Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliği ile Afyonkarahisar Deprem Çalıştayı düzenlendi.

Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) ortaklaşa Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlediği Afyonkarahisar Deprem Çalıştayı'nda konuşan Vali İmga, Türkiye'nin topraklarının yüzde 93'ü, nüfusunun yüzde 98'inin çeşitli derecelerde deprem etkisi altında olduğunu söyledi. Vali İmga, bu yüzden deprem afeti nedeniyle ortaya çıkmakta olan toplumsal ve ekonomik kayıplar yüzünden çok ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.

DEPREMLERDEN ETKİLENEN YERLEŞİM BİRİMİ SAYISI
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Afyon'da deprem riskine karşı mevcut yapıların değerlendirilmesinin yeterli teknik ekip ve ekipmanın olmaması nedeniyle istenilen düzeyde yapılamadığını söyledi.

Vali İmga, bu işler için ilgili kurumlarca yeterince maddi kaynak sağlanamaması yüzünden başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yerel yönetimler tarafından da bu konuda köklü ve kalıcı çalışmaların arzulanan şekilde yapılamadığını bildirdi. Son 60 yılda Türkiye'de meydana gelen depremlerden etkilenen yerleşim birimi sayısının 3 bin 942 olduğunu anlatan İmga, sözlerine şöyle devam etti: "1950-2008 yılları arasında meydana gelen depremlerden 53 ilde toplam 158 bin 241 afetzede etkilenmiştir. Deprem sonrasında ortaya çıkan can ve mal kayıplarımızın geriye dönülemez sonuçlarının yanında, makro ekonomik kayıplarımızı oluşturan milli hasıla içindeki gelir kayıpları ve milli servet kayıpları da geleceğimiz için çok önemli tehditler doğurmaktadır."

Vali İmga, yakın tarihimizde özellikle 1995 yılında 6.0 büyüklüğünde Dinar ve civarında, 2000 yılında 5.6 büyüklüğünde Bolvadin ve civarında ve 2002 yılında da 6.1 büyüklüğünde Sultandağı, Bolvadin, Çay ilçeleri ve civarında meydana gelen depremin büyük can ve mal kayıplarına sebep olduğunu söyledi.

Bu kapsamda, il dahilindeki kamu yapılarına ait envanter çalışmaları sonucunda 2005 yılı itibarıyla 2 bin 862 kamu binasının tespiti yapılmış, bugün itibarıyla bu sayının üç bin üzerine çıktığını anlatan İmga, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak yukarıda belirtilen deprem riskine karşı mevcut yapıların değerlendirilmesinin yeterli teknik ekip ve ekipmanın olmaması, bu işler için ilgili kurumlarca maddi kaynak sağlanamaması nedeniyle başta kamu kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere yerel yönetimlerce de bu konuda köklü ve kalıcı çalışmalar istenilen düzeyde yapılamamıştır."

BELEDİYE OLARAK ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da, deprem Çalıştayı'nın var olan deprem tehlikesine karşı şehirde depreme karşı bir duyarlılık bilincinin oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bundan sonra Afyonkarahisar'ın diğer sorunlarını da bu tür işbirliğiyle, katılımı ve çalıştaylar'la masaya yatırmak ve çözüm önerileri üretmek istediklerini belirten Çoban, belediye olarak her türlü bilimsel çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını söyledi.

Dinar depreminde 90, Sultandağı depreminde de 42 can kaybı olması ve bunun yanında birçok yapının hasar görmesinin depreme karşı yetersizliği ortaya koyduğunu ifade eden Çoban, şöyle konuştu: "Yapılan teknik incelemeler sonrası hazırlanan raporlarda, ilimizde ki depremlerde oluşan yapısal hasarların nedenleri ile ülkemizde ki diğer depremlerde ki yapısal hasar nedenleri ortak hatalardan kaynaklandığı bilinmektedir. Buradan çıkan sonuç, ülke olarak depreme dayanıklı yapı tasarımında gerek projelendirme gerek malzeme ve işçilik gerekse kontrollük mekanizmalarının yetersiz kaldığıdır."

TOPRAKLARIMIZIN YÜZDE 95'İ DEPREM BÖLGESİNDE
Türkiye'de son yüzyılda 130 üzerinde büyük deprem meydana geldiğini hatırlatan AKÜ Rektörü Prof.Dr. Ali Altuntaş, topraklarının yüzde 95'i deprem bölgesinde olan Türkiye'de ortalama 9 ayda bir büyük deprem yaşandığını söyledi. Rektör Altuntaş, olası depremlerin hangi büyüklükte ya da hangi yılda olacağı doğrultusundaki yaklaşımların dışında yapı güvenliği kavramının ön plana çıkarılması, önlem alma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi. Prof.Dr. Altuntaş, bu çalıştay ile gerek Türkiye'nin gerek Afyonkarahisar'ın depremselliğini sürekli gündemde tutmayı, depreme hazırlıklı olmak için gerekenleri ortaya koymayı ve binaların depreme dayanıklı olmasını sağlamayı amaçladıklarını bildirdi. Altuntaş, bu konuda üniversitenin gerek bilgi gerek teknik donanım ve imkanları ile üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Yapılan konuşmaların ardından Afyonkarahisar'ın depremdeki konumu paneli öğretim üyeleri tarafından verildi

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 18:04:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?