2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Afyonlu doktorlar iş bırakmadı

Türk Tabipler Birliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından tüm Türkiye genelinde yapılan doktorların iş bırakma eylemine Afyonkarahisar’daki doktorlar katılmadı.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Mustafa Enis Arabacı, hiçbir ülkede sağlık hizmetlerinin mükemmel bir şekilde sunulmadığını belirterek, ancak Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin daha kötü ve sağlık harcamalarının zayıf olduğunu söyledi.

Bir doktorun günde 25 hastaya bakması gerektiğini ifade eden Arabacı, "Ben bir psikiyatristim ve günde 100 hastaya bakıyorum. Bu hastaya bakmak değildir. Bazı ülkelerde hastalar, elini kolunu sallayarak hastaneye gidemiyor. Önce doktoruna gidiyor, gerek görülürse hastaneye sevk ediliyor. Kamuya ait sağlık kurumlarının tek çatı altında toplanması, yeşil kartlılara ilaç temin edilmesi, performansa dayalı döner sermaye uygulamaları, gündemdeki genel sağlık sigortası ve aile hekimliği projelerini temel prensip olarak destekliyoruz. Ancak geçen günler bu projelerin ayrıntılarının iyi kurgulanmadığını, tabandan geri bildirimlerin yeterince alınmadığını ve algılanmadığını fark etmemize sebep oluyor" dedi.

Aile hekimliği tam olgunlaştırılmadan, katkı payları ve ilaç yazma kısıtlamalarıyla sağlık ocaklarının devre dışı bırakıldığını söyleyen Arabacı, "Hastanelerdeki yığılmaların başlıca sebebi birinci basamağın yeterli etkinliğe sahip olamamasıdır. Sağlık ocağı hekimi, birçok temel ilacı yazamayan hekim durumuna düşürülmekte ve vatandaş çok basit sorunlar için bile hastanelerdeki kalabalığın içine girmesi gerektiği düşüncesine kapılmaktadır. Bir hekime düşen günlük 70-150 hasta hem insan hem hasta, hem de hekim haklarına aykırıdır. Birinci basamağın bir an önce canlandırılmasını, çok özellikli ilaçlar ve hastalıklar hariç ilaç yazma kısıtlamalarının kaldırılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 15:26:11
Güncelleme :24 Nisan 2005 Pazar 15:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?