2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Afyon'un adı 'Afyonkarahisar' oldu

Afyon ilinin ismi, dün gece TBMM’den geçen kararla Afyonkarahisar olarak değiştirildi. Vali Muzaffer Dilek, Afyon’a atanmasının ardından konuyla ilgili görüşlerini dile getirerek, bir yasa taslağı hazırladı.

İçişleri Komisyonu’nda görüşülen yasa taslağı, dün gece de TBMM’den geçerek kabul edildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayının ardından yasa Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Vali Muzaffer Dilek, konunun bu noktaya kadar taşınmasında Afyon milletvekillerinin yoğun çaba harcadığını belirterek, "Ben buraya atandığımda, eski bir gazeteci dostumla görüştüğümde bana şöyle bir soru sordu: ’Bu ilin adı eskiden Afyonkarahisar’dı. Nasıl oldu da Afyon oldu?’ dedi. Ben de araştırdım. Yaptığımız araştırmayla Afyonkarahisar isminin yasal düzenlemeyle kaldırıldığına rastlamadık. 1950’li yıllarda yeni ilçelerin kurulması sırasında ’Afyon iline bağlı ilçe kurulmuştur’ şeklinde zımni bir kaldırmanın olduğu anlaşıldı. 26 Ağustos 2003’de bir gazetede konuyla ilgili makalem yayınlandı. Orada uzun uzun bunun gerekçelerini anlattık. Cumhuriyetin 80. yılında da adının iade edilmesinin uygun olacağı yönünde temennimizi bildirmiştik. Yasa tasarısı taslağı üzerinde milletvekilleriyle görüş birliğine vardık. 7 milletvekili de konuya sahip çıktı. İçişleri Komisyonu’nda görüşüldü. Dün gece de son dakikalarda ilimizin ismi Afyonkarahisar olarak değiştirildi" dedi. Afyonkarahisar’ın çok eskiden kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Dilek, şunları söyledi:

"Biz ismi bırakıp sıfatı almışız. Şu anda ikisini birleştirdik. Her iki isim de bizim tarihi kökümüz. Biri 2300 yıldır ekilen haşhaş bitkisinin ismi, biri de tarihi kalemizden gelmektedir. Bunların birleşmesinden de hoş bir armoni oluşuyor. Halkımız da sahip çıktı. Yasa çıkmadan Belediye Başkanımız başta olmak üzere çoğu kişi de bu ismi kullanmaya başladı. Afyonkarahisar tarihiyle tekrar buluşmuştur. İlin valisi olarak son derece mutluyum."

Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ise, Afyonkarahisar ismini başından beri bu şekilde telaffuz ettiğini kaydederek, "Bu benim kararım değil. Tarihin derinliklerinden beri gelen ismi bu. Doğru olanı da bu. Mustafa Kemal Atatürk burayı ziyaret ettiğinde her zaman ifade ettiği gibi, ’Afyonkarahisar Anadolu’nun kilidi oldu’ demiştir. Vilayetin isminin
Karahisar kısmının zaman içinde unutulup Afyon diye söylenmesi, yurt içi ve yurt dışındaki insanlara bir uyuşturucu adı çağrışımı yapmaktadır. Nihayet gerçek ismimizi, Meclis kararıyla geri aldık. Kendi kaybettiğimiz ismimizi Meclis geri verdi. Meclisimize şükran borçluyuz" diye konuştu.

Afyonlular da, Afyon isminin Afyonkarahisar olarak değiştirilmesinden memnun olduklarını ifade ettiler. İhsan Topçu adlı bir vatandaş, "Önceden Afyonkarahisar denilirdi. Değiştirilmesi iyi oldu" dedi.

Emekli Ahmet Bayri ise, "Eski ve tarihi olması sebebiyle Afyonkarahisar, bu adı almıştır. Yunan zamanından beri çok zahmet çekmiş, bu sebeple Afyonkarahisar ismini vermişler. Böyle daha iyi. Afyon dendiği zaman, afyon haşhaş ismi akla geliyor" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi’nden emekli Neriman Uluver de isim değişikliğinin iyi olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş’ın ’kahraman’ adını aldığı gibi. Zaten Afyonkarahisar olarak geçiyordu. Tescillenmiş oldu. Bir Afyonlu olarak mutlu oldum. İnşallah hayırlı olur" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 17:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?