4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

AKM'de Milli Mücadele paneli

Atatürk Araştırma Merkezi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) işbirliğiyle AKÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde "90. Yıldönümünde Milli Mücadele" konulu panel düzenlendi.

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Atatürk Araştırma Merkezi işbirliği ile Atatürk Kongre Merkezinde Milli Mücadele konulu panel düzenlendi. Panel Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Ali Altuntaş, AKÜ öğretim üyeleri, öğrenciler ve panel konuşmacısı olarak Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan katıldı.

"90. Yıldönümünde Milli Mücadele" konulu panelin açılış konuşmasını AKÜ Rektörü Ali Altuntaş yaptı. Milli Mücadele Türk Milleti'nin işgalcileri karşı askeri, siyasi, toplumsal, ekonomik ve diğer bütün alanlarda varını, yoğunu ortaya koyarak verdiği mücadelenin adı olduğunu yenileyen AKÜ Rektörü Altuntaş "Mustafa Kemal Paşa daha Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919'dan itibaren Türk ulusunun istiklali için bütün olanaklarını kullanarak top yekun bir mücadeleyi örgütlemeye başlamış ve bunda başarılı olmuştur. Türk ulus bütün dünya ya bağımsızlığı uğrunda her şeyini feda edebileceğini, milli mücadele boyunca defalarca göstermiştir. Bu mücadelenin son aşaması Büyük Taarruz'da Afyonkarahisar topraklarında gerçekleşmiştir. Türk ulusunun bağımsızlığının kazanıldığı topraklarda adını Kocatepe'den alan bir üniversite olarak tarihimize sahip çıkmayı görev bilmekteyiz. Bu kapsamda üniversitemizin amaçlarından biri de gençlerimizi Atatürkçü düşünceyi özümsemiş, ulusunu ve yurdunu seven, tarihi değerlerine bağlı aydınlık düşünceli bireyler olarak yetiştirmektir" dedi.

"MİLLİ MÜCADELEMİZ ULUSAL DEVLETİMİZİN İNŞASININ TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR"
"Ülkemizin bağımsızlığa kavuşmasında büyük mücadeleler veren atalarımızın bize verdiği bu değerli emaneti gelecek kuşaklara aktarmak için üzerimize önemli görevler düşmektedir" diyen Rektör Altuntaş, "Kuşkusuz ki tarihi bilmeyen bir kuşağın geleceğini belirlemesi, geleceğine yön vermesi beklenemez. Bu bağlamda tarihi öneme sahip bir şehir olan Afyonkarahisar'da bulunan üniversite olarak milli mücadele ruhunun yeniden canlanacağı, böylesi bir önemli panele ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Milli Mücadelemiz ulusal devletimizin inşasının temelini oluşturmaktadır. Her fırsatta ulusal devletimize saldıran bilerek ya da bilmeyerek onu yıpratan bazı sözde aydınlarımıza sesleniyorum. Ulusal devletin yerine neyi koyacaksınız. Hiç düşündünüz mü? Küresel imparatorluğu mu? Hiç düşündünüz mü? Eğer küresel imparatorluğu koymayı düşünüyorsanız, lütfen etrafınıza bakın. İmparatorluğun adaleti için yanınızda hemen komşunuz olan bir ülkeye bakmanız yeter. Milli mücadelenin 90. yılında vatanımızı, cumhuriyetimizi bizlere bırakan ve emanet eden atalarımızı başta Atatürk olmak üzere saygı ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

"TÜRK İSTİKLAL HARBİNİ, MİLLİ MÜCADELE'Yİ, MİLLİ MÜCADELEYİ
BUGÜNLERDE HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK ANLAMLIDIR"
AKÜ Rektörü Ali Altuntaş'ın ardından konuşma yapan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan, "Son zamanlarda çeşitli çevrelerde bu mücadelenin, bu dönemin önemini azaltmaya, sıradanlaştırmaya yönelik bir takım değerlendirmeler, karamalar var ve söz konusudur" dedi.

Eraslan "Türkiye özgür bir ülke, basın yayın organlarında herkes aklına geleni söyleyebiliyor. Hele tarih derseniz, herkesin uzmanlarından çok daha uzman olduğu bir alan, herkes tarihi tarihçilerden daha iyi biliyor. Böyle bir ortamda 30 Ağustos'u beklemeden gençlerimi ile imtihan süresine girmeden bir arada olmak istedik. Bu tarihte yapmamızın sebebi bu. Türk İstiklal Harbini, Milli Mücadele'yi, Milli Mücadeleyi bugünlerde her zamankinden daha çok anlamaya, daha iyi öğretmeye ve aziz milletimizin tek bir ferdi istisna edilmeksizin bütününe layıkıyla anlatmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Dünya da muhataplarımızın 90 yılda kendi hikayelerini Türk milletini karalamaya yönelik bir takım gerçeklermiş gibi dünya kamuoyuna kabul ettirdikleri bir aşamada bizim her sayfası yaşanan her türlü yokluğa, yoksulluğa ve sıkıntıya rağmen şanla, şerefle dolu tarihimizi İstiklal Harbimizi bu dönemin gelişmelerini, tarihimiz, milletimiz, geleceğimiz açısından mana ve önemini milletimizle, gençlerimizle layıkıyla paylaşamadığımızı görmek cidden üzüntü verici bir durum. Üniversite aşamasına gelen gençlerimizin birinci sınıfa gelen arkadaşlarımızın milli mücadelenin dönüm noktalarını çok gerektiği gibi, önemini idrak ederek öğrenmeden geldiklerini görüyoruz. Tabi ki bunda başta bizler olmak üzere bu sahanın ve bu sahada çalışan herkesin mesuliyeti vardır. Onu da ifade kabul etmek ve eksiği gidermek yolunda bütün imkanlarımız ile bütün gücümüzle çalışmak gerekiyor" diyerek konuştu. Panelde son olarak konuşan Vali Haluk İmga ise; "Eşi benzeri olmayan bir zafere imza atmış olan milletimiz bu zafer sonunda arzuladığı yönetim biçimi Cumhuriyete kavuştu. Bu Cumhuriyetin vücuda getirilmesi ancak ulusal bilincin yükselmesiyle gerçekleşir" ifadesine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 22:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?