4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

AKÜ akademik yılını açtı

BAKAN EROĞLU, AKÜ'NÜN 2009-2010 AKADEMİK YILI AÇILIŞINA KATILDI

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) 2009-2010 akademik yılı açılış törenine katıldı.

AKÜ'nün Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen akademik yılı açılışına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, Vali Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ünal Ödemiş, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, oda başkanları, daire müdürleri, üniversitede görevli öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Törende konuşan Bakan Eroğlu, hükümetin üniversitelere ayrı bir önem verdiğini, doğudan batıya, güneyden kuzeye tüm illere üniversite kurulduğunu dile getirdi. Konuşmasının başında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın mesajını aktaran Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın bugünkü törende bulunmayı çok arzu ettiğini ancak program yoğunluğundan dolayı gelemediğini, ilk fırsatta Kocatepe Üniversitesi'ni ziyaret edeceğini söyleyerek, akademik yılın hayırlı olmasını diledi.

AKÜ'nün çok kısa süre içinde önemli gelişmeler kaydettiğini ve bu nedenle de gurur duyduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, eski bir akademisyen olarak bu tür törenlerde bulunmanın kendisine duygusal anlar yaşattığını dile getirdi. Bakan Eroğlu, AKÜ'ye fiziki imkanlar açısından her türlü desteği verdiklerini belirterek, "Üniversitemizin bilimsel başarıları da bizleri mutlu etmektedir. Social Scientation Index yayınları bakımından devlet üniversiteleri arasında 28. sıradan 25. sıraya yükselen üniversitemiz, dünya üniversiteleri arasında da 2 bin 243. sırada yer almaktadır. Cumhuriyetimizin 100. yılında üniversitemizin de dünyanın ilk bin üniversitesi arasında yer almasını bekliyoruz" diye konuştu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş ise, ulusal ve uluslararası acımasız bir rekabetle karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, "Üniversiteler arasındaki rekabet her geçen yıl artacak. Bu süreçte eğitim kalitesini yükseltmek ve uluslararası düzeyde tanınabilirliğimizi artırmak zorundayız" dedi.

Vali İmga da, "Çağımızda gerek bireysel, gerekse ülkeler düzeyinde ekonomik güç kriterleri hızla değişmiş; belirleyici unsur olarak bireylerin bilgi ve öğrenim düzeyi, ülkeler düzeyinde de beşeri ve sosyal sermaye öne çıkmıştır. Bilgi toplumuna geçiş sürecindeki gelişmeler, bir yandan üniversitelerden beklenenleri, bir yandan da üniversitelerin önemini giderek artırmıştır. Üniversitelerimizin, toplumun yeni beklentilerine, asli işlevlerini göz ardı etmeksizin olumlu yanıt verme çabalarını takdirle izlemekteyiz. Eğitim sürecini, bu sürecin işleyişini ve önemini yaşayan ve en iyi bilen sizlersiniz. Üstlendiğiniz sorumluluğun ağırlığı, yeterli olmayan ekonomik ve sosyal koşullara rağmen gösterilen özverili çalışmalar bilinmektedir" şeklinde konuştu.

 

AKÜ ÖĞRENCİLERİNE İLK DERSİ MURAT MERCAN VERDİ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, yeni akademik yılın ilk dersini de verdi. "Türkiye'nin Yeni Dış Politika Vizyonu" üzerine bilgiler veren Mercan, Türkiye'nin asırlar süren önemli bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, ülkenin dış politikasının belirlenmesinde bu tarihi perspektifin önemli olduğunu vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyal bir devlet olmadığını ve aldıkları topraklarda yaşayan insanlara büyük bir hoşgörü ile yaklaştığını anlatan Mercan, "Bu yönü ile Osmanlı kimliği tüm dünyaya yayılmıştır. Brezilya'da bir zamanlar Osmanlı'nın hükmettiği topraklarda yaşarken bu ülkeye göç etmiş insanlar var. Onlara 'El Turko' deniliyor. Onlara böyle denmesinin nedeni hangi dil, din, ırktan olurlarsa olsunlar bir Osmanlı pasaportu taşımalarıydı. Osmanlı'nın etkileri halen dünyanın pek çok yerinde görülmektedir. Bugün Avusturya'ya gittiğiniz zaman size mutlaka Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili soru sorulacaktır" dedi.

Mercan, 1980'lere kadar iki kutuplu bir dünyanın varlığı söz konusu iken bu dönemde ülkelerin dış politikalarının belirlenmesinde hangi kutupta kendilerini konumlandırdıklarının da etkili olduğunu hatırlatarak, "Türkiye o dönemde NATO'nun en doğudaki sınırını oluşturan bir ülke konumundaydı. Soğuk savaşın bitişi ile tüm dünya ülkelerinin dış politikalarında yeniden bir belirlenme süreci yaşamıştır" diye konuştu.

Global trendlerin günümüz dünyasında dünya ülkelerinin dış politikalarının belirlenmesindeki etkisinin de yadsınamaz seviyede olduğunu ifade eden Mercan, "Bugün pek çok bilim adamı dünyada yaşanan 'güç kaymalarından' bahsetmektedir. Bir zamanlar ABD, İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler küresel anlamda güç iken artık gelinen noktada Çin, Hindistan gibi büyük nüfusa sahip ülkeler mevcut üretim güçleri ile dengeleri değiştirmektedir" yorumunu yaptı.

BAKAN EROĞLU, AKÜ'NÜN 2009-2010 AKADEMİK YILI AÇILIŞINA KATILDI
BAKAN EROĞLU, AKÜ'NÜN 2009-2010 AKADEMİK YILI AÇILIŞINA KATILDI
BAKAN EROĞLU, AKÜ'NÜN 2009-2010 AKADEMİK YILI AÇILIŞINA KATILDI
BAKAN EROĞLU, AKÜ'NÜN 2009-2010 AKADEMİK YILI AÇILIŞINA KATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 19:34:00
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 15:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?