2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

AKÜ depreme hazırlanıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) yeni kurulan "Afyon ve Yöresi Deprem Araştırma Daimi Komisyonu", önemli bilimsel çalışmalara imza atmaya hazırlanıyor. Komisyon'un çalışmalarında önemli mesafeler kat edildiği bildirildi.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir, 3 Şubat 2002 tarihinde Afyonkarahisar’da meydana gelen ve merkez üssü Sultandağı İlçesi olan 6 büyüklüğündeki depremin 3. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Depremin Türkiye’nin acı bir gerçeği olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Sözbilir, "Depremde yaşamını yitiren 43 kişiyi rahmetle anıyoruz. Üniversitemiz deprem konusunda değerli bilim adamlarımızın yayınları ve kurduğumuz komisyon aracılığıyla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktadır" dedi.

Rektör Sözbilir, Afyon ve Yöresi Deprem Araştırma Daimi Komisyonu’nun, ilin depremselliğinin ve yapılaşmasının bilimsel temeller üzerinde irdelenmesi, tarihsel gelişim içinde günümüze kadar il ve çevresinde oluşan depremlerin neden oldukları can ve mal kaybının değerlendirilmesi, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gereken çalışmaları belirlemek amacıyla oluşturulduğunu kaydetti. Komisyonda 6 öğretim üyesi, 1 psikolog ve 1 sivil savunma uzmanı görev yapıyor.

Öte yandan, AKÜ’nün çeşitli fakültelerinden öğretim üyeleri "Deprem Oluşumu Yapılaşma ve İlkyardım" adlı 130 sayfalık bir kitap hazırladı.

Yayınlanma aşamasında olan kitabın 1. bölümünde fay mekanizması, deprem oluşumu, Türkiye ve dünyada yayılımları ve deprem öncesi, sırası ve sonrasında alınacak teknik önlemler anlatılıyor.

2. bölümde deprem coğrafyası, 3. bölümde deprem ve yapılaşma, 4. bölümde ilkyardım ve sağlık, 5. bölümde ise resim ve haritalarla Sultandağı-Çay-Bolvadin depremi ele alınıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 15:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?