3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

AKÜ Rektörü Sözbilir'den hükümete sert tepki

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in uzlaşmacı bir şahsiyet olduğunu savunarak, hükümetin ülkenin geleceğini tehlikeye atan yeni bir yasa teklifini hızla Meclis'e sevk ettiğini ileri sürdü.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Halim Sözbilir, üniversiteleri yakından ilgilendiren YÖK Yasası'nın, bir yıldır kamuoyunu meşgul ettiğini ve bunun kurum ve kişileri son derece yıprattığını kaydetti. Zaman zaman yapılan toplantılarda YÖK Başkanı Teziç'in uzlaşmacı yaklaşımı ile hükümetle bir diyalog ortamı sağlandığını ve başlatılan diyalogların çeşitli sebeplerden dolayı kesildiğini kaydeden Sözbilir, "Bu diyaloğun kesilmesi sonucu ülkemizin geleceğini de tehlikeye atan yeni bir yasa teklifini, hükümet hızla meclise sevk etmiştir. Ne yazık ki, hükümeti bu yönde üniversiteler içinden yanılgıya uğratanlar olduğu gibi, hükümetin içinden de ön yargılarından hala kurtulamayanların olduğu, son günlerde açık olarak ortaya çıkmıştır. Bunun en son örneğini, bir ulusal TV'de ilgili sayın bir Bakanın yapmış olduğu sözler oluşturmaktadır. Bu beyanat ülkemizi tekrar vahim bir ortama sürükleyebilecek talihsiz ifadelerdir. İlgili sayın Bakan 'İmam Hatip'ler sadece imam ve hatip yetiştiren bir meslek lisesi olmayıp, bunun yanı sıra çocuklarını dindar yetiştirmek isteyen vatandaşlarımızın ihtiyacını da karşılamaktadır' demiştir. Bu sözler, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na, eğitim eşitliği ilkesine çok aykırı bir yaklaşım olan zihniyeti yansıtmakta olup, ülkemizin asla kaldıramayacağı sonuçlar doğurur" dedi.
Bu yönde değiştirilen yasa tasarısının, üniversiteleri de böyle bir ortama çekmeyi amaçladığını iddia eden Sözbilir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Toplumsal uzlaşmaya en çok gereksinimimiz olan bir dönemde bu tür bir müdahale, sorunun orta öğretim aşamasında bir an önce çözümlenmesini sağlamak yerine, bilim yuvalarını da sorunun içine katarak daha çözülemez bir boyut kazandırma riskini taşımaktadır. Oldu bittiye gelen yaklaşım ve yöntemler yerine, hem ortaöğretimi hem de üniversiteleri, ülkemizin hayrına ve dünya standartlarına uygun, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş ve köklü bir görüşle ele alacak ve insan kaynaklarımızı sevindirecek uzlaşmacı çalışmaların devamı sağlanmalıdır. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in üniversiteler kanadında böyle bir işlevi yerine getirecek hem kişilik hem de bilgi üstünlüklerine sahip uzlaşmacı bir şahsiyet olduğuna gönülden inanıyoruz."
AFYON-İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2004 Çarşamba 16:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?