3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

AKÜ'ye doğaltaş analiz laboratuarı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde kurulan Doğaltaş Analiz Laboratuarı'nda her türlü madenin fiziksel ve kimyasal analizlerinin yapılabileceğini söyledi.

Afyonkarahisar'da yapılacak Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin genel kurulu için gelen Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Birlik Başkanı Arslan Erdinç ve yönetim kurulu üyeleri, AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde kurulan Doğaltaş Analiz Laboratuarı'nı ziyaret etti. Ziyarette, Maden Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Sabah laboratuar hakkında bilgiler verdi. Birlik Başkanı Erdinç, böyle bir laboratuarı Türkiye'ye kazandırdıkları için Dekan Prof. Dr. Sabah ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu laboratuarın ülke için çok faydalı olacağına değinen Erdinç, "Burada her türlü madeninin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılacak. İnşallah çok yakında akritite olarak ta bu konuda raporları verebilecek olan laboratuar ülkemize hayırlı olsun" dedi.

"DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNDE ANALİZ İŞLEMLERİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ"
Laboratuarı Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin desteğiyle kurduklarını söyleyen Maden Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Sabah, akritite çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Üniversite olarak, üniversite-sanayi işbirliği adı altında sektöre katkı da bulunmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Sabah, doğaltaş sektöründe analiz işlemlerinin önemi herkesin çok iyi bildiğini belirtti. Şu anda Türkiye genelinde bir çok laboratuarında akreditasyon çalışması içinde olduğunu aktaran Sabah, "Bu işe 2 sene önce müracaat ederken yoğun olmamıza rağmen girdik. Aşkla şevk ile yapıyoruz. Size boynumuzun bir borcu olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar işin içinde bu işe soyunduk. Buraya kadar getirdik. Çok önemli bir kısmını da başardık. Cihazlarımızı tesis ettik. Her biri çalışır vaziyette. Şu an da zaten akreditasyon hazırlıklarını yapıyoruz ama gelen bütün numunelerin analizlerini yapıyoruz. Ancak sonuçları tabi ki akretite değil. Çünkü akreditasyon uzun ince bir yol. Çok soluklu bir iş. Kolay bir iş değil. Biz 19 deneyde akretite olacağız Bizim için bu gerekli. Bir çok deney var. Her bir deney için akretite olmamamız gerekiyor. Bunlar için bir çok prosedür ve yapılması gereken işler var. Çok zahmetle bir iş. Akretite çalışmalarımız da bir taraftan devam ediyor" dedi.

Analizlerde süreklilik ve tarafsızlığın çok önemli bir parametre olduğunu söyleyen Eyüp Sabah, gelen tetkikçilerin bu konunun üzerinde çok önemle durduklarını söyledi. Bu parametrenin sağlamamasında durumunda akreditasyonunuz iptal edildiğini anlatan Sabah, kurdukları laboratuarın akreditasyon çalışmalarında kalite el kitabını hazırladıklarını kaydetti. Formların yüzde 50'sinin hazır olduğunu belirten Sabah, bir de talimatlar kısmının önemli bir kısmını tamamladıklarını bildirdi. Dökümasyon çalışmalarına daha başlayamadıklarına değinen Sabah, formların yüzde 50'sine davam edeceklerini söyledi. Talimatlar durduğunu aktaran Sabah, "Akım şemaları ve planlar var. Bunların hepsini önümüzdeki dönemde hazırlamamız lazım. Bu bizim için kolay değil. 3 ay 5 ay içerisinde biter diyemiyoruz, ama bize güvenin. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın talimatıdır" diye ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 12:08:56
Güncelleme :18 Nisan 2009 Cumartesi 12:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?