1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Ali Çetinkaya anılacak

AFYONKARAHİSAR’DA ALİ ÇETİNKAYA ANILACAK

Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ünlü simalarından Ali Çetinkaya, 61’inci ölüm yıldönümü nedeniyle Afyonkarahisar’da anılacak.

Asker ve devlet adamı Ali Çetinkaya içen 22 şubat tarihindeki tören DDY 7. Bölge Müdürlüğü bahçesindeki Ali Çetinkaya Anıtı’nda çelenk konması ile başlayacak. Ali Çetinkaya Müzesi'nin gezilmesinin ardından Ali Çetinkaya'nın Kocatepe Mezarlığı'ndaki kabri başında bir tören düzenlenecek. Tören kapsamında Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi Salonu'nda düzenlenecek etkinlikte Çetinkaya'nın hayatı ve askeri kişiliğini Top. Albay Ahmet Öztaşan anlatacak. Tören, Doç Dr. Ahmet Altıntaş’ın katılacağı ‘Milli Mücadele ve Ali Çetinkaya’ konferansı ile sona erecek.

ALİ ÇETİNKAYA'NIN HAYATI

1878 yılında Afyon'da doğan Ali Çetinkaya, Harp Okulu'nu bitirdiğinde ilk görevi Arnavutluk sınırında karakol komutanlığı oldu. Bunu, çeşitli cephelerdeki görevler izledi. 1911'de Derne'de Mustafa Kemal ile birlikte İtalyanlara karşı savaşan Çetinkaya, daha sonra Irak Cephesi'ne gönderildi. Ardından Kafkasya Cephesi'nde ateş hattına gitti. Yarbaylığa yükselen Ali Çetinkaya, Yunan ordusunun İzmir'e çıktığı günlerde ise Ayvalık Cephesi'nde görev yapıyordu. Düşmana ilk kurşunu atan Çetinkaya'nın askerleri oldu ve Yunan birlikleri bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Ali Çetinkaya'nın siyaset hayatı ise İttihat ve Terraki Cemiyeti'ne girişi ile başlıyor. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Meclisi Mebusan'a seçilen subaylar arasında Çetinkaya da vardı. Ancak Malta sürgünleri listesinde Türkiye'den uzaklaştırıldı. Dönüşünde yine Meclis'e girdi ve Müdafaa-i Hukuk Grubu Yönetim Kurulu’nda görev aldı. 1934'te Bayındırlık Bakanı oldu. Ankara'daki resmi dairelerin çoğu, Çetinkaya'nın beş yıl süren bakanlığı sırasında yapıldı. 1939-1940 yıllarında bir süre de Ulaştırma Bakanlığı yapan Çetinkaya, 1949 yılında İstanbul'da hayata veda etti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 17:07:04
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 00:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?