4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Ali Çetinkaya anıldı

Kurtuluş Savaşı komutanlarından ve eski bakanlardan Ali Çetinkaya, ölümünün 60. yıl dönümünde Afyonkarahisar'da düzenlenen tören ile mezarı başında anıldı.


Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın silah arkadaşlarından Ali Çetinkaya ölümünün 60. yıl dönümünde düzenlenen törenler ile anıldı.Törenler D.D.Y. 7. Bölge Müdürlüğü bahçesinde Ali Çetinkaya anıtına çelenk koyulması ile başladı Çelenk koyma töreninin ardından Gar içerisindeki Ali Çetinkaya Müzesi gezildi. Protokolmansupları daha sonra Kocatepe Mezarlığında Ali Çetinkaya'yı mezarı başında andı.


"ÇETİNKAYA BÜYÜK BİR DEVLET ADAMIYDI"
Halk Eğitim Merkezinde de Ali Çetinkaya'nın ölümünün 60. yılı dolayısıyla program düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen programa ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlandı. Protokol heyetinin yanı sıra anma programına çok sayıda öğrenci katıldı. Burada ki törende konuşan Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, Kurtuluş Savaşı'nın öncülerinden devlet adamı Ali Çetinkaya'nın, Kurtuluş Savaşı'nda Ayvalık'ta ilk direnişi örgütlediğini ve Cumhuriyet döneminde bayındırlık ve ulaştırma bakanlığı yaptığını söyledi. Çetinkaya'nın 1920 yılında İstanbul'da toplanan son Osmanlı Meclisi Mebusanı'na Afyonkarahisar mebusu olarak katıldığını hatırlatan Müdür Narlı, İngilizlerin 16 Mart 1920'de İstanbul'u işgal etmelerinden sonra Malta'ya sürüldüğünü söyledi. Narlı, 1921'de serbest bırakılan Çetinkaya'nın Ankara'ya gittiğini ve Afyonkarahisar milletvekili olarak TBMM'ye katıldığını ifade etti. Çetinkaya'nın 16 Şubat 1934'de nafıa vekilliğine atandığını dile getiren Narlı, bu görevi 3 Nisan 1939 yılına kadar 6. ve 7. İnönü, 1. ve 2. Bayar, 1. Refik Saydam hükümetlerinde sürdürdüğünü ifade etti. Çetinkaya'nın 3 Nisan 1939'da kurulan 2. Refik Saydam hükümeti döneminde ilk kez oluşturulan Ulaştırma Bakanlığı'na getirildiğini anlatana Narlı, 20 Kasım 1940'da bu görevinden ayrılan Çetinkaya'nın ölümüne kadar Afyonkarahisar milletvekilliğini sürdürdüğünü kaydetti. Nadir, 1878 yılında Afyonkarahisar'da doğan Çetinkaya'nın 21 şubat 1949'da İstanbul'da hayatını kaybettiğini söyledi. Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı'nın konuşmasının ardından Ali Çetinkkaya'nın askeri hayatını Albay Bestami Can anlattı. Ali Çetinkaya Kız Meslek Lisesi öğrencilerinden Seda Seçen ali Çetinkaya'yı anlatan "Ali bey" şiirini okudu. Törene AKÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş ve Okutman Zelkif Polat'ın paneli ile devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 17:06:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?