2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Ali Çetinkaya'yı anma törenleri

Atatürk'ün yakın silah arkadaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya, ölümünün 59. yıldönümünde Afyonkarahisar'da törenlerle anıldı. 

Afyonkarahisar Devlet Demiryolları 7. Bölge Müdürlüğü bahçesindeki Ali Çetinkaya Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan tören, Ali Çetinkaya Müzesi'nin gezilmesi ve Asri Mezarlık'taki kabrine karanfil konularak dua edilmesiyle devam etti. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programda da, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, Çetinkaya'nın özgeçmişi, İkmal Teğmen Engin Çevrik ise asker kişiliği hakkında bilgiler verdi. Programda ayrıca öğrenciler, Çetinkaya'yı anlatan şiirler okudu. Anma töreninde son olarak panel düzenlendi. Panelde, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sadık Sarısaman "Ali Çetinkaya'nın Afyonkarahisar eğitim ve kültür hayatına katkıları", okutman Zelkif Polat ise "Ali Çetinkaya'nın kişisel özellikleri" konularında katılımcılara bilgiler verdi. 

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından ve ünlü siyaset adamı Ali Çetinkaya'yı anma törenlerine, Vali Haluk İmga, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Bülent Aker, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

ALİ ÇETİNKAYA KİMDİR? 

1878 yılında Afyon'da doğan Çetinkaya, Afyon Rüştiyesi'nde ve Bursa Askeri İdadisi'nde okudu. 1898'de Mekteb-i Harbiye'yi bitirdi. Makedonya ve Arnavutluk'ta çetecilere karşı yapılan savaşlara katıldı. 1907'de Manastır'da ittihat ve Terakki Cemiyeti'ne girerek cemiyetin örgütlenmesinde rol oynadı. 2. Meşrutiyet'in ilanından (1908) sonra Bulgar çetecilerine karşı gönderilen güçlerin komutanlığını yaptı. Trablusgarp Savaşı'nda (1911-1912) Derne'de İtalyanlara karşı çarpıştı. 1. Dünya Savaşı'nda Irak, Kafkasya ve Makedonya cephelerinde görev aldı. 1917'de kaymakam (yarbay) oldu. Mondros Mütarekesi'nin (30 Ekim 1918) ardından Ayvalık bölgesindeki 72. Alay Komutanlığı'na atandı. Ayvalık'ı işgal eden Yunanlılar'a karşı ilk direnişi başlattı ve halkın da direnişe katılmasını sağlayarak Ayvalık cephesini oluşturdu. Ocak 1920'de İstanbul'da toplanan son Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na Afyon mebusu olarak katıldı. İngilizlerin 16 Mart 1920'de İstanbul'u işgal etmelerinden sonra Malta'ya sürüldü. 1921'de serbest bırakılın Çetinkaya, Ankara'ya gitti ve Afyonkarahisar milletvekili olarak TBMM'ye katılarak Müdafaa-i Hukuk grubunda yer aldı. Halk Fırkası'nın (sonradan Cumhuriyet Halk Partisi) meclis grubu başkan vekilliğini yaptı. 1925'te TBMM'de tartıştığı Ardahan Milletvekili Halit Paşa'yı vurdu. Aynı yıl Ankara İstiklal Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi. 16 Şubat 1934'te Bayındırlık Bakanlığı'na atanan Çetinkaya, bu görevi 3 Nisan 1939'a kadar sürdürdü. Aynı gün yeni kurulan Ulaştırma Bakanlığı'na getirildi. 20 Kasım 1940'ta bu görevden ayrılan Çetinkaya, ölümüne kadar Afyonkarahisar milletvekilliğini sürdürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 15:50:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?