2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Aşı izdihamı

25 Nisan-20 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak olan "Kızamık Aşı Günleri" Afyonkarahisar’da da başladı. Çocuklarını aşı yaptırmak isteyen anneler, kampanyanın başlatıldığı sağlık ocağında izdihama neden oldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ve 9 ay-14 yaş arası 8.5 milyon çocuğu kapsayan "Kızamık Aşı Günleri", Harb-İş semtindeki Merkez 6 Nolu Sağlık Ocağı’nda başladı.

Sağlık ocağı bahçesinde düzenlenen törende konuşan İl Sağlık Müdürü Sabri Uysal, aşı ile korunabilir hastalıklardan yüzde 30’unu kızamığın oluşturduğunu söyledi. Kızamık hastalığının Türkiye’de yaygın görüldüğünü ve 3-4 yılda bir salgınlara neden olduğunu belirten Uysal, "Ülkemizde her yıl 8 bin ila 30 bin arası kızamık vakası görülmektedir. Hastalığa yakalanan her 100 çocuktan bir tanesi de hayatını kaybetmektedir. Oysa kızamığın son derece etkin ve ülkemizde 1970 yılından beri ücretsiz uygulanan bir aşısı vardır. Kampanya çerçevesinde ev ev dolaşılarak tüm çocuklara ulaşılacaktır" dedi.

Afyonkarahisar Vali Vekili Nevzat Sinan da, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Avrupa ülkelerinin yüzde 95’inin kızamık aşısından geçirildiğini, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 80 olduğunu belirtti.

Nevzat Sinan, "Çocuklarımızın yüzde 20’si risk altında. Çocuklarımız her an kızamık hastalığıyla karşı karşıya. Bu da Afyonkarahisar’da yüzde 3’e tekabül eden bir rakamdır. Afyonkarahisar iki tane cumhurbaşkanı yetiştirmiştir. Gelecek cumhurbaşkanlarından birisini yok etmiş oluyoruz. Hepimize çok ciddi görevler düşüyor. Afyonkarahisar’da 2003 yılında başlayan kampanyayla 95 bin ilkokul öğrencisine aşı yapıldı. Bu seneki kampanyayla da 9 ay ve 6 yaş grubu çocukların aşılanması tamamlanacak. Böylece önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı bir nesile doğru gidiş olacak. Aşı kampanyalarında zaman zaman söylentiler çıkarılıyor. Bunlar sizin şiddetle reddedeceğiniz sözlerdir. Bu kampanya sadece ülkemizde değil, Avrupa ve benzeri ülkelerin hepsinde eş zamanlı olarak yapılmaktadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 6 Nolu Sağlık Ocağı’nda aşı kampanyasına start verildi. Çocuklarına aşı vurdurmak isteyen anneler ise, sağlık ocağında izdihama neden oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 13:49:55
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 16:08:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?