4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Astımlılar maraton bile koşabilir

TÜSAD Astım Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bülent Tutluoğlu, astım hastası olan kişinin iradesi yüksek olursa bu hastalığı yenebileceğini söyledi.

Afyonkarahisar Belediye Kültür Merkezi'nde, Türkiye Solunum Araştırma Derneği (TÜSAD) tarafından tertip edilen panelde astım hastalığı anlatıldı. "Astım Engel değil" panelini düzenleyen Türkiye Solunum Araştırma Merkezi, Türkiye'de beş milyon astım hastası olduğunu açıkladı. Panele Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü personeli, AK Parti Afyonkarahisar Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Güzeltaş ve az sayıda vatandaş katıldı.

TÜSAD Astım Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bülent Tutluoğlu, astım hastası olan kişinin iradesi yüksek olursa bu hastalığı yenebileceğini söyledi. Tutluoğlu, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği olarak insan yaşamını etkileyen, yaşam kalitesini düşüren astımın düzenli tedavi ile kontrol altına alındığında hayata engel olmadığına dikkat çekmek için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tutluoğlu, TÜSAD olarak ana hedefin "solunum sisteminin yapı, fonksiyon ve hastalıkları ile ilgili konularda toplumsal-mesleki eğitimi ve araştırmaları destekleyerek ve bizzat gerçekleştirerek halkımızının akciğer sağlığını korumak" olduğunu anlattı.

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR
Astımın, insanların yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına, uyku sorununa, sürekli nefes darlığına yol açabileceğini anlatan Tutluoğlu, şunları söyledi: "Astımı tamamen yok etmek mümkün olmayabilir ancak astım hayatınızı normal bir şekilde sürdürmenize engel olabilecek bir hastalık da değil. Astım hastası olmanız, sürekli astım semptomlarıyla yaşamanız gerektiği anlamına gelmez. Astım kontrol altına alınabilir, düzenli tedavi ile normal seviyeye getirilebilir ve kontrol düzeyi basit bir testle ölçülebilir. Biz de TÜSAD olarak GlaxoSmithKline (GSK) desteği ve astım hastası maratoncu İbrahim Şahin'le birlikte düzenlediğimiz bu kampanya ile astım hastalarına, hekim kontrolünde düzenli tedavi ile astımlarını kontrol altına alabileceklerini, normal bir hayat sürebileceklerini, spor yapıp hatta maraton bile koşabileceklerini göstermek istedik."

ASTIM HASTALIĞINI SPOR YAPARAK YENİYORUM
Astım hastası olan ve Antalya'dan İstanbul'a koşan İbrahim Şahin, "Astım engel değil" paneline koşarak katıldı. Astım hastalığını spor yaparak yendiğini söyleyen İbrahim Şahin, 17 yaşında astım hastalığına tutulduğunu belirterek şöyle konuştu: "17 yaşımdayken okumak için memleketim Kahramanmaraş'tan Almanya'da çalışan babamın yanına gittikten bir süre sonra solunumla ilgili rahatsızlığım başladı. Birkaç doktora gittikten sonra astım teşhisi konuldu. Öyle kötüleşmiştim ki gece uyumakta zorlanıyor, oturur vaziyette yatıyor, geceleri nefessiz kalmış şekilde uyanıyordum. Rahat yürüyememek, koşamamak, çalışamamaktan korkuyordum. Ancak hekim kontrolünde aldığım düzenli tedavi ve kullandığım ilaçlar sayesinde hastalığım kontrol altına alındı."

Çevresinde astımı olduğu için çalışmayan, spor yapmayan insanlar olduğunu anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Ben de onlara ve böyle yaşayan insanlara astım hastası olsalar da bunun hayatlarına engel olmadığını göstermek istedim. Bunu da en iyi, uzun zamandır yaptığım bir spor olan koşuyla gösterebileceğimi düşündüm. Araştırmalarım sonucunda Türkiye'de TÜSAD'la iletişime geçtim. Onlara amacımı anlattığımda çok ilgilendiler ve destek olmak istediklerini belirttiler. TÜSAD ve GSK'nın desteğiyle Türkiye'yi bir uçtan bir uca koşarak insanlara seslenmek istiyorum. Koşmadan önce 1,5 yıl maraton koşuları için hazırlık yaptım ve koşmaya başladım. Şu ana kadar sekiz maraton yarışına katıldım ve bundan sonrakilere de katılacağım. Günlük 43 km koşuyorum. Antalya'da başladığımız koşuya İstanbul'da son vereceğiz."

Konuşmaların ardından TÜSAD Astım Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, sinevizyon eşliğinde astım hastalığını salonda bulunan katılımcılara anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 18:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?