2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

ATSO Başkanı'ndan 'Kuş gribi' tepkisi

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Melih Yurter, Türkiye'nin toplam yumurta ihracatının 4'te 1'inin Afyonkarahisar'dan gerçekleştirildiğini söyledi. 

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi'nin (İGM) 2008 yılı nisan ayı toplantısında konuşan ATSO Başkanı Melih Yurter, 2007 yılındaki ihracat rakamlarının bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösterdiğini belirtti. 2006 yılında 222 milyon dolar, 2007'de ise 259 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığına dikkat çeken Yurter, ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülkenin ABD, İngiltere ve Irak, en çok ihracat yapılan ürünlerin de mermer ve yumurta olduğunu ifade etti. Yurter, "Daha önce yumurta ihracatımız 10-15 bin dolar seviyesindeydi. Ancak bu rakam 2007 yılında 12 milyon dolara çıktı. Bu artış, yumurtacıların ATSO önderliğinde biraraya getirilerek, onları şirketleştirip, tek kaynaktan ihracat yapmalarından kaynaklanmaktadır. Daha önce çok dağınık bir yapıları vardı. Bu nedenden dolayı da yüksek rakamlarda ihracat yapmaları mümkün değildi. Türkiye'nin geçtiğimiz yıl yapmış olduğu toplam yumurta ihracatının bedeli 46 milyon dolardı. Bu 46 milyon doların 12 milyon dolarını Afyonkarahisar tek başına gerçekleştirmiştir. Yani Türkiye'nin toplam yumurta ihracatının 4'te 1'ini Afyonkarahisar yapmıştır. Bu da ilimiz için oldukça önemli bir gelişmedir” dedi. 

2008 yılının ilk 3 ayında yumurta ihracatının yavaşladığını ve bunun nedeninin Ocak ayında Samsun'un Çarşamba ilçesinde görülen kuş gribi vakası olduğunu kaydeden Yurter, “O vakada 5 tane tavuk öldü. Bir köyde evin bahçesinde tel örgüyle çevrilmiş toplam 22 tavuktan 5 tanesi ölmüştü. Orası entegre çalışması sahası da değildi. Ama bazı yetkililer bu konuyu medyaya taşıyarak, Türkiye'de kuş gribi vakası çıktığını duyurdu. Bu nedenle de uluslararası ihracatımız durdu. Afyonkarahisar'dan yüzlerce kilometre uzaklıkta görülmüş küçücük bir vaka nedeniyle Afyonkarahisar'daki üreticilerin etkilenmesi ve bu nedenle ihracatın durdurulması hiç mantıklı değil” şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 15:36:28
Güncelleme :4 Nisan 2008 Cuma 15:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?