4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

ATSO teşvikten memnun

Yeni açıklanan teşvik paketinde yer alan Afyonkarahisar'ın yatırımlar açısından önemli bir noktada olduğu belirtildi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, teşvik ile Afyonkarahisar'ın önünün açılacağını söyledi. Daha önce açıklanan 5084 sayılı teşvik kanunu ile Afyonkarahisar'ın termal yatırımlarda önemli ölçüde yol kat ettiğini söyleyen ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, teşvik konusu içerisinde Afyonkarahisar'ın konumunun iyi olduğunu belirtti.

Teşvik konusunun ikiye ayrıldığını anlatan Serteser, şöyle konuştu: "Yani bir yıl uzatılan 5084 teşvik yasası içerisindeki 31 il içerisindeydik. Daha sonra bu genişletildi ve 49 ile çıkartıldı. Geçen dönem içerisinde bu bir yıl daha uzatıldı. Şimdi 5084 teşvik var. Bir de yeni çıkan teşvik var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu 81 ili kapsayan bölgesel teşvik paketi var. Bu teşvik paketinde sosyo ekonomik gelişim sırasına göre Türkiye 81 ile dört bölgeye ayrıldı. 26 tane sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması var. Şimdi ise bizim
gelişmişlik sıralamamız TR 33 ile bölge kodumuz ile ifade edilen 12. sosyo ekonomik gelişmişlik sırasındayız. Bu da açıklanan pakette 11 ile 18 arasında üç bölgeye tekabül ediyor. TR 33 diye geçen bizim bölge kotlu olarak Afyonkarahisar yer almaktadır. Aynı zamanda Afyonkarahisar 3. bölgede birçok ille aynı yerde yer almaktadır."

Açıklanan teşvik paketinin neler getirdiğini anlatan Serteser, şunları söyledi: "Tarım, imalat sanayi, konfeksiyon, deri, plastik, turizm, sağlık ve eğitim konularında teşvikler sağlıyor. Kurumlar vergisinde yüzde dört ödüyorsunuz. SSK prim desteği de üçüncü bölge de beş yıl süre ile işverenin ödediği primi beş yıl süre ile bu bölge de hazine ödüyor."

AFYONKARAHİSAR'DA SERACILIK GELİŞİYOR
Termal teşvikin önemine değinen Başkan Serteser, Afyonkarahisar termalin başkenti ise bu konumunu koruması gerektiğini söyledi. Turizmin en ön planda yer aldığını anlatan Serteser, sözlerine şöyle devam etti: "Tarıma dayalı imalat sektörü derken seracılık bence çok önemlidir. Biliyorsunuz Çobanlar ilçemizde de sera yatırımı başladı. İlk etabı olan 50 bin metrekarelik sera alanını Hollanda menşeli olarak yapıyor. Önümüzdeki Temmuz ayında bitirerek açılacak."

Seracılığın Afyonkarahisar'da gelişecek sektörlerden biri olduğunu belirten Serteser, şöyle konuştu: "Bence daha çok önemli bir şey var ki Afyonkarahisar'ın teşvikte 3. bölge de olmayan ve ilimiz için önemli olduğunu düşündüğüm gıda sektöründeki teşvik çok önemli. Ama gıda teşvik içerisinde yer almamış. Dolayısıyla gıda ilimiz için çok önemli. Gıda derken et ve et ürünleri, yumurta, şekerleme yani gıda da Afyonkarahisar, gıda başlığı altında bir çok sektörde yer alan firmaya sahiptir. Ülkemiz için gıda sektöründe Afyonkarahisar önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bulunduğumuz teşvik bölgesinde gıdanın da olması gerektiğine inanıyorum."

MERMER İLİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İl için mermerin de çok önemli olduğunu ifade eden Serteser, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat açıklanan teşvik paketi içerisinde mermer yok. Bunların olması önemliydi. Bölge olarak çok kötü bir bölgede değiliz. Ama isterdik ki dört bölgede yer alalım. Teşvik paketi içerisinde yer alan imalat sektörü içerisine mermer ve gıda yer alırsa ilimiz için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır."

SAĞLIK YATIRIMLARINDA UYUŞMAZLIĞIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR
Açıklanan teşvik paketinde sağlık yatırımlarında uyuşmazlık olduğunu dile getiren Serteser, şunları söyledi: "Açıklanan teşvik paketi içerisinde ilimizi yakından ilgilendiren sağlık yatırımlarında da bazı uyuşmazlıklar var. 15.02.2008 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı bundan sonraki yatırımlara izin vermiyor. Şimdi burada bir ikilem var. Sağlık teşvik verilecek sektörler içerisinde 3. bölgede ama Sağlık Bakanlığı 15.02.2008'den itibaren yeni yatırımlara, ilave yatırımlara izin vermiyor. Bu tabii yatırımcılarında aklını karıştırıyor. Bu konunun bakanlıklar arası çözeceği bir konudur. Bu sadece Afyonkarahisar için değil 3. bölgede yer alan diğer iller için de geçerlidir. Sağlık Bakanlığı yatırıma izin vermiyor. Fakat teşvik içerisinde sağlık yatırımı yapabiliyorsunuz. Bunun bir an önce çözülmesi yatırımcılar acısından önemli olacaktır."

SAĞLIKLA TERMALİ BULUŞTURMALIYIZ
Sağlık hizmetleri ile termalin birleştirilmesinin Afyonkarahisar'ın önünü açacağını belirten Serteser, "Kullanılan suyun fizik tedavinin yanı sıra sağlık sektöründe önemli bir adım atılacaktır" dedi.  Termal tesisler içerisinde bulunan suyu kullanarak, fizik tedavi ve türevleri şeklinde sağlık turizmine hizmet etmesinin termal turizmi destekleyeceğini anlatan Serteser, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık ve termal birleştirilerek yapılan tesisler bence mantıklıdır. Bu tür yatırımlar ilerleyen dönemlerde de termal ve sağlık sektörünü canlandıracaktır. Termalle birlikte sağlık sektörü birleştiğinde ilimizde önemli bir adım atıldı. Fakat Sağlık Bakanlığının sağlık ve termal yatırımlara yönelik ayrı bir teşvik hazırlaması gerekiyor. Yurt dışındaki sağlık harcamaları ile ülkemizdeki Sağlık harcamaları çok yüksektir. Bu tür sağlık yatırımlarının önünün açılması ülkemize ve ilimize döviz kazandırıcı hale getirecektir. Örneğin 5 birimde sadece birinde hizmet alırken, sağlık ve termal yatırım içerisinde 5 birimden ikisinde hizmet alacak ve hastalığını tedavi edecek. Bu da bizim bir avantajımızdır. Bu tür girişimler avantaja döndürülürse önemli bir gelişim olacak. Sağlık turizminin gelişmesi için havaalanının olması gerekiyor. Bununla ilgili siyasilerimizin girişimleri de var."
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 16:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?