3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Babacan'ın kayınbiraderi Afyon AKP'yi karıştırdı

 AKP Afyon Milletvekili Reyhan Balandı, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın kayınbiraderi olan Yurter'in kesinlikle aday olamayacağını iddia ederken, partinin İl Başkanı Burhanettin Çoban, aday olabileceğini savunuyor.
Afyon'daki basın yayın kuruluşlarına yazılı bir açıklama gönderen Milletvekili Balandı, hiçbir istisna olmadan bakan ve milletvekili yakınlarının aday gösterilmeyeceğini, bu durumun bölge ve kişi ayrımı yapılmadan kesinlikle uygulanacağını, Afyon halkının böyle bir adayı çoğunlukla desteklemesi halinde bile aday gösterilmeyeceğini bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bu konuyu bizzat görüştüğünü kaydeden Balandı, Erdoğan'ın ''Kusura bakmasınlar, biz bunu böyle ilan ettik, geri dönüşümüz mümkün değildir. Hiçbir yerde, hiçbir şekilde aday gösterilmeyecekler'' dediğini ifade etti. Dr. Nusret Yurter'i örnek göstererek Afyon'da böyle bir aday adayı olduğunu ifade eden Balandı, "Afyon kamuoyunun bu konuyla ilgili tam bilgilendirilmesi için Sayın Başbakanım'a bu durumu çok açık bir şekilde sordum. Kendisi de AK Parti grubunda konuyu izah etti" dedi.

"AÇIKLAMALARIM TAM ANLAŞILMADI"
Milletvekili Reyhan Balandı'nın açıklamalarına cevap AKP İl Başkanı Burhanettin Çoban'dan geldi. Reyhan Balandı tarafından basın kuruluşlarına ve partiye çekilen faksta, 'Bakan yakınlarına hiçbir yerde izin yok' başlığı altında, kamuoyunca yanlış anlaşılmalara yolaçacak bilgiler aktarıldığını kaydeden Çoban, Afyon Belediye Başkan aday adayı Dr. Nusret Yurter'in, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın kayınbiraderi, Kütahya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Soner Aksoy'un damadı olduğunu, daha önce kamuoyuna, gerek yazılı ve gerekse sözlü olarak basın aracılığıyla açıklamasına rağmen, bu konunun hala tam olarak anlaşılmadığının görüldüğünü bildirdi. Bakan ve milletvekili akrabalarıyla ilgili aday olma yasağının, milletvekili ve bakanın kendi seçim veya görev bölgesiyle ilgili olduğuna dikkat çeken Burhanettin Çoban, "Gerek Ali Babacan, gerekse Soner Aksoy, ne Afyon milletvekilidir ne de Afyon iliyle görevlidir. Dolayısıyla Dr. Nusret Yurter'in belediye başkan adaylığıyla ilgili hiçbir engel yoktur. Kişisel kanaatim de belediye başkan adaylığına en yakın kişinin Dr. Nusret Yurter olduğudur. Merkez Yürütme Kurulumuzca bu konu 12 01.2004 tarihli toplantıda ele alınmış ve 144/2 nolu kararla 'Partimiz milletvekilleriyle ikinci dereceye kadar sıhri veya kan hısımlıkları olan kişilerin ilgili seçim veya görev bölgesinde belediye başkan adayı olmalarının uygun olmadığı' yazılı olarak karara bağlanmıştır. Hal böyleyken, kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine sebebiyet verilecek söz ve davranışlarda bulunulması, parti mensuplarımızca doğru karşılanmamaktadır" dedi.

"AKP'DE KİMSE BAŞBAKAN'IN ÜZERİNDE DEĞİLDİR""
İl Başkanı Burhanettin Çoban'ın açıklamalarının ardından bir açıklama daha yapan Milletvekili Balandı, Nusret Yurter'e kişisel bir kininin olmadığını bildirdi. Yurter ile ilgili Afyon kamuoyu ve parti teşkilatlarının bir bilinmezlik içerisinde olduğunu ileri süren Balandı, "Konuyu netleştirip partimizin ve ilimizin yıpratılmaması açısından bu soruyu başbakanımıza sordum ve menfi cevap aldım. Müspet cevap almış olsam bunu da aynen aktarırdım. Bu olay AKP'nin grup toplantısında gerçekleşmiştir ve Sayın Çoban orada yoktur. Dayandığı MYK kararımız doğrudur ancak Başbakanımızın Afyon'a özel sorumla ilgili yaptığı açıklama bağlayıcıdır. Sayın İl Başkanımızın tarafsızlığını bozarak bir aday adayına açık destek vermesi, parti mensuplarımızca hoş karşılanmayacak bir durumdur" dedi.
Milletvekili Balandı, açıklamasında şunları kaydetti:
"AKP'de kimse Başbakan'ın üzerinde değildir, benim kamuoyuna aktardıklarım Başbakan'ın sözleridir. İl başkanımız yaptığı açıklama ile beni değil Başbakanımızı yalanlar duruma düşmüştür. Kendisini, bir milletvekilinin açıklamasına hatta Başbakanı'na karşı çıkacak kadar Nusret Yurter'i korumaya iten sebep nedir? Bir il başkanının kişisel kanaati seçim öncesi insanları etkileyecek şekilde oluşamaz. Sayın Çoban, partisinin milletvekillerinin bilgisi dışında Nusret Yurter'e teklif götürmüş, onun için çalışıyor olabilir. Kişisel kanaati bir adayın lehine olan bir il başkanı diğer adaylara objektif olamaz ve onların moralini bozar, teşkilatların kafasını karıştırır. Nusret Yurter'in belediye başkanlığı Sayın Çoban için çok önemliyse onun seçim ekibinde yer almalıdır. Partimizi, bir kişiye angaje etmeye çalışmaktadır. Kişisel kanaatini AK Parti antetli kağıtla açıklayamaz".
ATA GÜNDÜZ KURŞUN - AFYON (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2004 Çarşamba 12:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?