3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Bakan Çelik, Afyonkarahisar'da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 1 Ocak 2008 tarihinde yasalaşacağını söyledi. Sağlık harcamalarının 23 katrilyonu aştığını da belirten Bakan Çelik, "Sağlık sisteminin finansman açığı kartopu gibi büyüyor" dedi. 

Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi'nin (TEBİAT) Afyonkarahisar'da düzenlediği 7. Sağlık Semineri'ne katılan Bakan Çelik, genel sağlık sigortasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, sağlık hizmetlerindeki finansman açığının 2000 yılı ile 2006 yılı arasında 6 kat artış gösterdiğini söyledi. "Sağlık hizmetlerinin finansmanın tek elden yürütülmemesi nedeniyle dağınık bir hale gelen sistemin finansman açığı kar topu gibi büyüyor" diyen Bakan Çelik, "Sosyal Sigortalar, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, yeşil kart ve bütçenin sağlık harcamaları toplamı 2000 yılında 3.5 katrilyon iken 2006 yılı sonu itibariyle 23 katrilyonu aşmıştır. Buna bağlı olarak 3 sosyal güvenlik kurumunun finansman açıkları, 2000 yılından 2006 yılına kadar 6 kat artış göstermiştir" diye konuştu. 

Ülkenin artık olaylara politik gözle bakma şansının olmadığını kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda gerçekçi bilimsel ve bu tür toplantılardan çıkacak olan neticeler doğrultusunda, olaya bakma zorunluluğu vardır. Türkiye'de iş gücü piyasasına katılması gereken rakam 52 milyonları aşmıştır. Yani 52 milyon çalışabilir nüfusumuz var. Çalışanlara bakıyorsunuz, kayıt altında olanlara bakıyorsunuz 14 milyon civarında. Emekliye bakıyorsunuz 9 milyona dayanmış. İki çalışan bir emekliye bakar noktaya gelmiş. Oysa, 7 çalışanın bir emekliye bakması gereken potansiyelimiz varken, bunları iyi kullanamamışız ve hep bunları hazırdan yer, bitirir, tüketir bir ülke, bir anlayış konusu uzunca yıllardır hakim olmuş. Türkiye'yi gerek kayıt dışılıktan, gerekse bu yanlış uygulamalardan kurtarma zorunluluğumuzun, sorumluluğumuzun olduğunu bir kez daha ifade ediyorum."
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, bu yasanın geçen dönem parlamentodan geçtiğini hatırlattı. Yasa için büyük çaba ve gayretler gösterildiğini belirten Çelik, "Sabahlara kadar komisyonlarda çalışıldı. Genel kurulda gerekli çalışmalar, katkılar sağlandı ve gerçekleşti. Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve bir iptalle karşı karşıya kaldık. Sosyal güvenlik uygulamalarının, sağlık uygulamalarının bunları gerçekleştirmek istediğimiz bu reformların özünde, tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit, adil ve kolay bir şekilde yararlanmasını sağlamak vardı. Yani böyle bir önemli sistemde, eşitlik ortadan kalkmış ise bakanın midesinde rahatsızlık varsa farklı, çiftçinin midesindeki rahatsızlık farklı yani hastalıklar insanlara göre tanzim ediliyor ve insanlara göre bir değerlendirmeye tabi tutuluyorsa, bu çok doğru olmasa gerek. Hastalık hastalıktır. Hastalanan kim olursa olsun, görmesi gereken muamelede eşit olmalıdır, aynı olmalıdır. Ama maalesef bu konularda gerek bakış açısı, gerek mantalite, gerekse yargı kararlarında bazı sıkıntılarla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu. 

Sonuç olarak Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili 5510 sayılı yasanın 22 maddesinin Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilerek geri geldiğini ifade eden Bakan Çelik, "Bununla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu'nda geceli gündüzlü özverili bir çalışma sergilendi ve çok yakın bir tarih itibariyle şu anda taslak elimizde. Çok daha iyi değerlendirilmesi için bu taslağı ilgili taraflara göndermiş bulunuyoruz. İnanıyorum ki çok seri olarak da tüm sosyal tarafların olumlu, olumsuz katkılarını alacağız ve onlarla bu taslağı daha da zenginleştirmiş olacağız. Daha geniş katılımlı ve 70 milyonu kucaklayan bir tasarı haline getirmeye çalışacağız. Bu konularda hedefimiz Kasım sonu itibariyle komisyonlardan, Aralık'ta da genel kuruldan bu tasarıyı geçirmek ve Ocak 2008'de Meclis'ten geçmesi, yasalaşmasıdır. Ama uygulamaya girmesi açısından belki ikinci mevzuatla ilgili düzenlemeler ve teknik olarak bilgisayar programlarının yazılımıyla ilgili 2008'in ilk yarısında uygulamaya girecek bir düzenleme şeklinde de Meclisimizin önüne bu takvimleri içeren bir düzenlemeyi koymuş olacağız" dedi. 

Bakan Çelik, konuşmasının ardından Bursa'ya gitmek üzere Afyonkarahisar'dan ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 18:27:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sniper IP: 81.213.235.xxx Tarih : 3.11.2007 22:18:49

Bakanımız doğru söylüyor ,bir sürü çalışabilecek adam yeşil kartlı özellikle Güneydoğuda nüfusun yarısı yeşil kartlı ,yeşil kartı alan neden çalışssın, bu sosyal güvenlik reformuna milletvekilleride dahil edilmeli 2 yıl çalışan milletvekili süper emekli olduğuna göre, önüne gelen afla,herhangi bir şekilde pirim borcunu yatırıp emekli olduğundan sosyal güvenlik bütçesinde açık olması elbette normaldir.Acaba bu yeni reform milletvekillerini kapsıyacakmı?