2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Bakan Eroğlu Afyonkarahisar'da

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker'in "Türkiye'nin 2050 yılına kadar su sorunu yok" açıklamasını gerçekçi bulmayan uzmanları eleştirdi.
Bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere memleketi Afyonkarahisar'a gelen Bakan Eroğlu, doğum yeri Şuhut ilçesinde iftar yemeği verdi. İftar öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, bir şehrin su planlamasının asgari 30-40 yıllık yapılması gerektiğine dikkat çekti.
DSİ Genel Müdürü Koçaker'in "Türkiye'nin 2050 yılına kadar su sorunu yok" açıklamasını gerçekçi bulmayan uzmanlara cevap veren Eroğlu, "O uzmanlar, geçmiş dönemde, benim İSKİ Genel Müdürlüğüm dönemimde, İstanbul'u susuz bıraktılar. 50 yıl İstanbul'u susuz bıraktılar. Kısa vadeli planlamalar mümkündür ama asıl olan büyük düşünmektir" dedi.
En az 30-40 yıllık hatta 50 yıllık planlamalar yapılması gerektiğini anlatan Bakan Eroğlu, "Bu bakımdan özellikle DSİ'nin ve bakanlığıma bağlı bütün birimlerimiz zaten en az 30-40 yıllık planlamalar yapıyoruz. İstanbul'da mastır planı hazırladık. Herkes, 'su yok ancak 2040 yılını düşünüyor' diye söyledi. Böyle büyük düşündüğümüz için şuana kadar su akıyor. Nüfusun artmasına, 7 milyondan 14 milyona yükselmesine rağmen akıyor. Çünkü büyük düşündük 2040 yılının mastır planını yaptık. Türkiye'de de şehirlerin içme suyu probleminde de asgari 30 yıllık ihtiyaç düşünülerek bunların planlamasını yapmak gerekir. Bizde bunu yapıyoruz ve yaptığımız da budur" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ SU TASARRUFUNA RİAYET ETMELİ"
Son yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
"Şuan doluluk oranından bahsetmek mümkün değil. Yağışlar yeni geldi. Yağışlar gelir gelmez hemen baraja intikal etmez. Önce toprak doyar, ondan sonra akışa geçer. Dolayısıyla bu yağışların neticesini biz şuan almayız. Genellikle Ekim ayının sonunda Kasım ayında başlarız. Dolayısıyla barajların doluluk oranından bahsetmek yerine önümüzdeki dönemde özellikle Eylül-Ekim ayındaki yağışların iyi olmasını ümit etmeliyiz. İnşallah barajlarımızın da dolacağını tahmin ediyoruz. Ama bu bir tahmindir. Tabii böyle söyleyince vatandaşlarımız çok su kullanıyor. Vatandaşlarımızın da su tasarrufuna riayet etmeleri gerekmektedir diye düşünüyorum."
Bakan Eroğlu'nun verdiği iftar yemeğine Vali Haluk İmga, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan başta olmak üzere çok sayıda partili ve vatandaş katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 09:58:32
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 10:01:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?