2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Bakan Eroğlu'nun sudan yana içi rahat

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2008-2009 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de su sıkıntısı olmadığını söyledi.


Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2008-2009 Akademik Yılı açılışına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, AK Parti Milletvekili Halil Aydoğan, MHP Milletvekili Abdülkadir Akcan, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Akademik yılın açılışı öncesi Bakan Eroğlu, üniversite içerisinde bulunan spor tesislerinin temelini attı. Daha sonra Bakan Eroğlu ve beraberindeki protokol heyeti AKÜ Atatürk Kongre Merkezi'ne geçti.


ÜNİVERSİTEMİZ SAYILI ÜNİVERSİTELER ARASINDA YER ALIYOR
Atatürk Kongre Merkezi'nde 2008-2009 Akademik Yılı açılış konuşmasını AKÜ Rektörü Ali Altuntaş yaptı. Altuntaş, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu güne kadar verdiği eğitim ve çalışmaları ile kendisinden söz ettirdiğini söyledi. Üniversitelerinin ülkemizde ve uluslar arası bazda büyük bir seviye yakaladığını anlatan Altuntaş, şöyle konuştu: "Üniversitemizin hızla büyümesi ve ilerlemesi üniversiteyi tercih eden gençlerinde gözdesi olmuştur." Rektör Altuntaş'ın konuşması sonrası Dünya Üniversiteler arasında düzenlenen güreş şampiyonasında Dünya 3. olan Yavuz Güvendik'e madalyalarını Bakan Eroğlu verdi.


İLK DERS BAKAN EROĞLU'DAN
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Küresel Isınma, İklim Değişikliği ve Su" konulu bir konferans verdi. Bakan Eroğlu, Türkiye ve dünyada yaşanan kuraklığın tamamen küresel ısınmaya bağlanmasının doğru olmadığını ifade ederek su sorunu olmadığını söyledi. Eroğlu, geçen yıllara bakıldığında Türkiye'de bazı bölgelerde yağışların ortalamanın üzerinde bazı bölgelerde ise ortalamanın altında olduğunu anlattı. Eroğlu, konuşmasında, 1957 yılında büyük bir kuraklık yaşanmış. Daha sonra 1970, 1971 ve 1972 yıllarında tekrar kuraklık olmuş. 1987, 1988 ve 1989 yılında tekrar yaşandığını hatırlattı. Ama diğer yıllarda kuraklık yaşanmadığını anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "İklimin tamamında periyodik olarak azalma ve çoğalma söz konusu. Bu azalma ve çoğalmaları küresel iklim değişikliğine bağlamak doğru değil. Sıcaklıkta eğer uzun sürede yani 100 yılda bir azalma varsa, biz onu küresel ısınmanın etkisi olarak algılıyoruz."


Marmara Bölgesi'nde 2007'de çok büyük bir yağış eksikliği yaşandığını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama 2008'de yağış oranı hemen hemen ortalamaya yakın. Karadeniz'de 2007'de yağış oranında eksiklik yok, 2008'de fazlalık var. İç Anadolu'da 2007 kurak geçmiş. İç Anadolu, Ege ve Marmara'da 2007 çok kurak geçmiş."


HÜKÜMET İLE KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURDUK
Küresel ısınma söz konusu olunca bir koordinasyon kurulu oluşturduklarını hatırlatan Bakan Eroğlu, bu kurulan başkanlığı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yaptığını bildirdi. Zaman zaman bakanlık temsilcileri ve ilgili kurumlarla toplandıklarını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye için 2070 ile 2100 yılları arasındaki senaryolar nedir onu hazırladık. İlkbahar, kış, yaz, sonbahar aylarında sıcaklık değişimleri ne olabilir onun senaryosunu hazırladık. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde sıcaklıklarda anlamlı bir artış olacağı ve yağışlarda ise bilhassa kış aylarında Doğu Karadeniz'de çok anlamlı bir şekilde artış olacak. Fakat Akdeniz Bölgesi'nde ve civarında bir miktar azalma olacağı görmek mümkün. İlkbahar aylarında ise bu bölgelerde çok büyük bir fark yok. İlkbaharda Karadeniz Bölgesi'nde yağışlarda bir artış var. Yaz döneminde Karadeniz Bölgesi'nde fark olmayacağının tahminini yapıyoruz."


ANİ KURAKLIK KÜRESEL ISINMADAN KAYNAKLANMIYOR
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu konuşmasında "Türkiye'deki uzun vadeli senaryolar ve alınacak tedbirler ne olabilir. Bunların planlaması açısında da bilgi vermek istiyorum" dedi. Bu gibi kuraklıkların olacağını anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Ama bunlara karşı elimizi bağlayarak mı bekleyeceğiz, değil. Bunlar için alınacak bir sürü tedbir var. En başta orman alanları artırılmalı. Sıcaklığa uygun bitkilerin dikimi yapılmalı, enerji tüketiminde tasarruf yapılmalı, düzenli atık bertarafı ve su tasarrufu
yapılmalıdır." Küresel ısınma nedeniyle kuraklığın söz konusu olduğunu anlatan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat kuraklık ve ani kuraklıklar küresel ısınmadan kaynaklanmıyor. Dolayısıyla küresel ısınmadan kaynaklanan problemler uzun vadelidir. Bunu karşı alınacak tedbirlerde bellidir. Hep birlikte ağaçlandırma, enerji tasarrufu, su tasarrufu yaparak, katı atık bertaraf tesisleri kurulması, atık suların arıtılması, su kaynaklarının kirletilmemesi, sulak alanların çoğaltılmasıyla bu sıkıntıdan kurtulmak mümkündür. Onun için su kaynaklarımız tek elden yönetildiği zaman ülkemizde hiçbir problemin olmayacağı kanaatindeyim."

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 11:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan çakmak IP: 88.250.67.xxx Tarih : 19.10.2008 12:02:48

Afyonkarahisar olucak mahallesinde 3 gündür sularımız akmıyor.BUsene belkide 50 den fazla kesinti oldu.Su sorunumuz yokda neden akmıyor bizim arsenikli sularımız sayın bakan bugün sabah yüzümüzü yıkamaya su bulamadık.ehhhhh ne olacak.gerçekleri görünüz boşuna ahkam kesmeyiniz.