4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Bakan Günay otel açtı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afyonkarahisar'da iş adamı Hüseyin Şehitoğlu tarafından restore edilen Şehitoğlu Butik Otel'in açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Günay, Afyonkarahisar'da tarihi konakların restore edilmesi ile oluşturulan Şehitoğlu Butik Otel'in açılışını yaptı. Törende sema gösterisi öncesi izleyenlere "sema dini içerikli bir tören olduğu için sonunda alkışlanmaması" uyarısında bulunuldu. Gösteri sonrasında kürsüye çıkan Bakan Günay, "Sema da semah da eğer takdir edilmişse alkışlanabilir" dedi.

Konuşmasında Afyonkarahisar'ın tarihi dokusundan da söz eden Günay, "Biraz önce Afyon'un güzel türkülerini icra eden ve oyunlarını sergileyen kardeşlerimi ve bizim mistik zenginliğimizin bir güzel geleneğini ve müziğini icra eden arkadaşlarımızı da bir yanlış bilgiyi düzeltmeye çalışarak tüm kalbimle sanatçılarımızı alkışlıyorum. Bizim geleneğimizin güzel zenginliklerinden semah Alevi-Bektaşi kültürünün zenginliği ve Mevlevi geleneğinin zenginliği sema kuşkusuz bir eğlence değildir. O yüzden bir eğlence teşhisi içinde el çırparak onu eğlenceye dönüştürerek icra edilemez. İcranın sonunda da bu tür şeyler yapılamaz, el çırpılmaz. Ama bir ibadet de değildir. İbadetin ne olduğu bellidir. Bizim inancımıza göre mistik duygular içinde ruhun ve bedenin coşkuya gelmesidir. Onun ifadesidir. Onu başarıyla icra edenler ister yürekten, ister elden, ister deruni, ister zahiri bir şekilde alkışlanabilirler. Takdiri bir şekilde ifade etmek gerekir. Ben o yüzden buradan sessizce giden arkadaşlarımızı coşkuyla alkışlamak istiyorum" dedi.

Bakan Günay'ın sözleri üzerine törene katılanlar sema gösterisini coşkuyla alkışladı. Afyonkarahisar'ın yeni termal sahalarını planladıklarını da söyleyen Bakan Günay, termal sahalarla ilgilenen bürokratların da Afyonkarahisar'da olduğunu dile getirdi. Bakan Günay, "Yakın gelecekte Afyon'u yeni termal tesis alanlarına ve yeni yatırımlara kavuşturmaya çalışacağız. Afyon Türkiye'nin kültür hayatı içinde gittikçe üstün vasfı öne çıkan önemli merkezlerden birisi" diye konuştu.  Bakan Günay, bölgede arkeolojinin, termal tesislerin, sofra kültürünün,müzik ve sivil mimari örneklerinin bulunduğuna dikkat çekti.

"DÜNYADA TURİZMDE 7'İNCİ SIRADAYIZ"
Türkiye'nin dünya turizmde 7'inci sıraya oturduğunu da belirten Bakan Günay, "Turizmin yarattığı istihdam imkanlarını, geçim imkanlarını Anadolu coğrafyası ile tanıtmaya çalışıyoruz. Nerede bir tarihi, kültürel zenginlik varsa o pırıltıyı ortaya çıkartmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

2009 yılı içinde Afyonkarahisar'da yeni bir müzenin temellerinin atılacağını da ifade eden Günay, şöyle devam etti:  "Afyon'daki müzenin yetmez olduğu konusunda mutabakat oluşturduk. Müze yerini TOKİ kullanacak ve TOKİ Ömer-Geçek bölgesindeki müze alanında bu yıl içinde bir yeni müzenin temellerini atacağız. Akdeniz'den Karadeniz'e giden bu önemli güzergahın üzerinde gelip geçenlerin özel duracakları bir müze yapma niyetimiz var. 1993'de başlamış bulunan kültür merkezi yüzde 40 seviyesine gelmiş. Geçen yıl da baktık. Eski müteahhidi tasfiye ettik. Önümüzdeki Ağustos ayında ihalesini yapacağız. 2010 yılı sonuna kalmadan bu yılan hikayesine dönen kültür merkezini bitirmeyi istiyoruz. Yollar giderek daha iyi hale geliyor. Havaalanı konusundaki müjdeyi ben de sevinçle paylaşıyorum. Bu takdirde Türkiye'de kültür ve termal turizmde özel bir nitelik taşıyan Afyon'un hak ettiği yere gelmesi konusunda biz elimizden geleni yapmış olacağız. Yatırımcılarla birlikte bu güzellikleri geliştireceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 19:36:35
Güncelleme :11 Temmuz 2009 Cumartesi 19:42:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?