4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Baykal, Nihal Atsız'ı anlattı

3 Mayıs Türkçülük günü dolayısıyla Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilciliği tarafından konferans düzenlendi.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilciliği binasında 3 Mayıs Türkçülük günü kutlamaları gerçekleşti. Ülkü Ocakları Afyonkarahisar İl Temsilcisi Tevfik Baykal, Turancılığı ve Milliyetçiliği anlattı.

Turancılığın ve Milliyetçiliğin fikir babası Nihal Atsızın yaşam hikayesini anlatan İl Temsilcisi Baykal; "Türk ulusunun kızıl dalgadan etkilenmesi ve yurtta komünizmin bir tehlike niteliği kazanarak yandaşlar toplaması, yazdıkları ve söyledikleriyle dönemin en büyük düşünürlerinden, tarihçilerinden biri olan, turancılığın ve milliyetçiliğin fikir babası Nihal Atsız'ı ve onun gibi düşünen bütün Türkçüleri komünizm karşısında bir şeyler yapma konusunda düşündürüyordu. Bu dönemde yayımlanan 'Bozkurt' 'Orhun' ve 'Çınaraltı' gibi dergilerle Türkçü konularda yazılar yazan Atsız, komünizmin etkisinde kalan uyuşuk beyinlerce bir 'tehdit' olarak algılanıyordu. Atsız, o dönemde bazı yayınlar ile gençler arasında yayılan "komünist dalga" nedeniyle, TBMM'deki bir konuşmasında 'Ben milliyetçi ve Türkçüyüm' diyen Başbakan Şükrü Saraçoğlu'na iki tane açık mektup yazıp, Türkçülüğün hâlâ hayata geçirilemediğini belirtir. Ayrıca mektupta Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in emriyle komünist yazılar içeren dergilerin okullara dağıtıldığını ve o sıralarda hapishanede yatan Nazım Hikmet'e de gizli yollardan para gönderildiğini yazar. Kendisini Türkçü olarak tanımlayan Şükrü Saraçoğlu, Atsızın her zaman doğru şeyler konuştuğunu, yazdığını bildiği için, bu sözleri derinden hissetmiş ve 'devlet çatısı altında ve hatta yönetimde bulunan bu hainleri, yine devletin parasıyla nasıl beslerim' diye düşünmüştür" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 12:05:07
Güncelleme :4 Mayıs 2009 Pazartesi 12:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?