30
Nisan
2024
Salı
AFYONKARAHİSAR

Bolvadinli mucite şok tehdit

TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI

Nanotem isimli bir güç tasarrufu cihazı geliştiren Afyonkarahisarlı mucit, Türkiye'de ilk olan bu projeyi elde etmek isteyen bazı art niyetliler tarafından ölümle tehdit edildiğini ileri sürdü.

Bolvadin'de, 25 yıldır esnaflık yapan elektrik-elektronik tamircisi Doğan Baykara (40), kendi imkanlarıyla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 'Nanotem' ismini verdiği bir güç tasarruf cihazı icat etti.

Doğan Baykara, yaptığı açıklamada, 'Nanotem' ile elektrik tüketimini en aza indirmeyi hedeflediğini ve daha temiz bir üretim için bu cihazı geliştirdiğini söyledi.

Uzun bir çalışmanın ardından geliştirdiği Nanotem'in, elektrikte yüzde 80'lik bir tasarruf sağladığını belirten Baykara, ısıtma sistemlerinde de kullanılabilen güç tasarrufu cihazının Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade etti. Nanotem üzerindeki çalışmalarını tamamladıktan sonra cihazı bir yıl denediğini anlatan Baykara, şu ifadelere yer verdi: "Kendi iş yerimin, hem ısıtmasını hem de aydınlatmasını daha ucuza ve daha kolay yollarla gerçekleştiriyorum."

Baykara, Nanotem'in aynı zamanda güneş enerjisinden de elektrik ve ısıtma elde edebildiğini söyledi.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYORUM

Nanotem isimli cihazın, çevre il ve ilçelerde duyulmaya başlaması ile birlikte büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Baykara, bazı art niyetlilerin tehdit ve şantaj yoluyla cihazın projesini istediklerini ve ölümle tehdit edildiğini söyledi. Gece yarılarında tehdit telefonları aldığını ileten Baykara, şöyle konuştu: "Beynime silah dayayarak şantaj yoluyla cihazın projelerini ve nasıl yapıldığını söylememi istediler. Ancak, canım pahasına da olsa vermedim. Çünkü, iki yıllık bir çalışmam söz konusu. Bir anda boşa gitmesini istemedim. Daha fazla dallanıp budaklanmaması için de polise veya savcılığa suç duyurusunda bulunmadım."

JAPONYA VE ALMANYA'DAN HEYET GELDİ

Nanotem'in isminin Japonya ve Almanya gibi ülkelerde duyulduğunu ve buralardan cihazı incelemek için gelen heyetlerin olduğunu ifade eden Baykara, cihazın bu heyetler tarafından beğenildiğini, projelerinin istenildiğini söyledi.

Maddi sıkıntıları nedeniyle uluslararası düzeyde bir patent alamadığını anlatan Baykara, bu patent için 75 bin liranın istenildiğini ve buna da gücünün yetmediğini bildirdi. Baykara, bir ortak bulması halinde patentini alıp üretime bile geçebileceklerini dile getirdi. Baykara, icatlarının bununla sınırlı kalmadığını ve yeni buluşunun ise halatla yapılan asansörleri halatsız hale getirebilmek ve asansörlerde kazaları sıfıra indirebilmek için bir projenin de hazır olduğunu sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI
TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2011 Çarşamba 14:18:00
Güncelleme :15 Haziran 2011 Çarşamba 17:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?