4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Bozuk ormanlara rehabilitasyon

ORMANCILAR AFYONKARAHİSAR'DA BİR ARAYA GELDİ

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Ormanların rehabilitesine çok önem veriyoruz. Bu konuda eylem planı yaptık. Eylem planı çerçevesinde her yıl programlarımızı artırarak sürdürüyoruz" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün, Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel'de yapılan 2010-2012 yılı bütçe toplantısında konuşan Orman Genel Müdürü Kahveci, son 10-15 yılda bütün dünyanın dikkatlerinin ormanlar üzerine çevrildiğini anlattı.

Orman Genel Müdürü Kahveci, Türkiye'de mevcut haliyle 41 milyon ton karbon depolayan bozuk orman alanı verimli hale geldiğinde 222 milyon ton karbon depolar hale geleceğini ifade etti. Kahveci, bunun da 181 milyon ton ek karbon depolanması anlamına geldiğini söyledi. 1992 yılında Rio süreciyle başlayan ormanların korunmasıyla ilgili sürecin birçok uluslar arası süreçleri de tetiklediğini belirten Osman Kahveci, bu sürecin en son Türkiye'nin de imzaladığı Kyoto Protokolü ile birlikte daha etkin hale geldiğini belirtti. Düne kadar ormancılığın ekonomik değeri olan bir kaynak olarak kullanıldığını anlatan Kahveci, bugün artık ormanların ekolojik değerinin ölçülemediğini dile getirdi. Bu yüzden artık dünyada ormanlardaki, ormanların tuttuğu karbonların konuşulmaya başlandığını hatırlatan Kahveci, Orman Genel Müdürlüğü olarak Türkiye'de de ormanların korunması ve karbon yatakları konusunda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'de şu an ormanların iki milyar ton karbon tuttuğunu hatırlatan Osman Kahveci, sözlerine şöyle devam etti: "Yani çeşitli şekillerde bizlerin, makinelerin ve çeşitli şekillerde insanların çıkartmış olduğu, çevreye verdiği zehirli dediğimiz karbondioksit olarak da şu an ormanlarımız 7 milyar tonda karbondioksiti absorbe ediyor. Ormanlarımızın artık böylesi önemli bir değeri konuşuluyor. Ormanlarımızın yıllık karbon stok değişimi dünyanın ve bu konu ile ilgilenen değerlendirme kriterlerinin başında en önemlisi yıllık karbon stok değişimi geliyor."

KARBON BORSALARI

Bozuk orman alanlarının ıslah edilmesiyle birlikte orman alanlarının özellikle karbon yutaklarında da ciddi bir artış olacağını belirten Osman Kahveci, şunları söyledi: "Şu an bozuk ormanlarımız mevcut haliyle 41 milyon ton karbon depoluyor. Eğer biz bu ormanları rehabilite edersek bu 222 milyon tona çıkıyor. Yani 181 milyon ton civarında karbon yutağımız artıyor demektir."

Bazı ülkelerde karbon borsaları kurulduğunu anlatan Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Londra'da yaklaşık 5 milyar doları devreden karbon borsası kuruldu. Bu süreç bize de gelecek. Onun için ormanlarımızın rehabilite edilmesinde odun ve odun dışı ürünlerin artı katkıları yanında böylesi de bir önemi var. Onun içinde ormanların rehabilitesine çok önem veriyoruz. Bu konuda eylem planı yaptık. Bu eylem planı çerçevesinde her yıl programlarımızı artırarak sürdürüyoruz."

VERİMLİ ORMAN ALANLARI

Türkiye'de şu an 10 milyon hektar bozuk orman olduğunu belirten Kahveci, verimli orman alanlarının bozuk orman alanlarından beş kat daha karbon depoladığını söyledi.

Verimli orman alanları ne kadar artarsa karbon yutaklarının da o kadar artacağını anlatan Kahveci, "Onun için önümüzdeki 21. asırda ormancılık üzerinde konuşulacak ana konulardan bir tanesi karbon tutma, karbon yutakları olacak. Önümüzdeki süreçte sadece ahşabı kullanmakta karbon stokuna hizmet etmektir. Bir ahşap yakılıp kül olmadıkça, karbon stoku durmaya devam ediyor. Demek ki önümüzdeki süreçte odun ile odun kullanımının teşvik edileceği bir sürece doğru ormancılık gidiyor" dedi.

Her yıl dünyada 13 milyon hektar orman alanının yok olmaya devam ettiği bilgisini veren Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, bunun, dünyaya salınan karbondioksit miktarının yüzde 20'sinin ormanlar tarafından tutulacakken yüzde 20'sinin bu kayıptan dolayı tutulamadığı anlamına geldiğini belirtti. Kuraklık ve çölleşmeden dolayı büyük bir göç hareketlerinin bazı bölgelerde başladığını anlatan Kahveci, şöyle konuştu: "Kuzey Kutbu'nda buzulların erimesiyle birlikte alarm zilleri çalmaya başladı. Bunları hep genel manada değerlendirdiğimiz zaman biz ormancıların dünden çok daha büyük sorumluluk altında olduğunu görüyoruz. Herkes ve bütün dikkatler bizim üzerimize çevrildi. Dünden çok daha bilgili ve dünden çok daha donanımlı olmak zorundayız."

Orman Genel Müdürlüğü'nün Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel'de yapılan 2010-2012 yılı bütçe toplantısı iki gün devam edecek. Toplantıda, 2009 yılı döner sermaye bütçesinin kritiği ve değerlendirmesi yapılacak. Ayrıca 2010-2012 yılları arasında döner sermaye bütçesi konuşulacak ve karara bağlanacak. Önümüzdeki üç yıllık süreç içerisinde bu paralelde ormancılık stratejileri ve politikaları değerlendirilecek.

ORMANCILAR AFYONKARAHİSAR'DA BİR ARAYA GELDİ
ORMANCILAR AFYONKARAHİSAR'DA BİR ARAYA GELDİ
ORMANCILAR AFYONKARAHİSAR'DA BİR ARAYA GELDİ
ORMANCILAR AFYONKARAHİSAR'DA BİR ARAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 16:31:00
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 17:26:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?