1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Bütçe sempozyumu başladı

BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) üyesi ülkelerin parlamento temsilcileri, AB ve OECD'den temsilcilerin katıldığı uluslararası 'Bütçe Sürecinde Parlamentoların Değişen Rolü: İKÖPAB ve AB Üyesi Ülke Deneyimleri' konulu sempozyum Afyonkarahisar'da başladı.

Anemon Termal Otel'de başlayan iki gün devam edecek sempozyumun açılışında konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, küresel anlamda ekonomik istikrarsızlıkla mücadele edebilmek için sağlıklı bütçe uygulamalarına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. TBMM Başkanı Şahin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın'ın başkanlığındaki heyetin bu yılın başlarında kendisini ziyaret ettiğini belirterek, Açıkalın'ın bütçe uygulamalarına ilişkin uluslararası bir toplantı yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade ettiğini

ve bu konuda kendisinden yardım istediklerini söyledi. Toplantının gerekliliği üzerinde durduklarını anlatan Şahin, sempozyumun bugün hayata geçirildiğini ve İKÖ üyesi ülkelerin parlamenterleri, bütçe komisyonu başkan ve üyeleri ve AB yetkililerinin bir araya gelerek bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduklarını belirtti.

TOPLANTIYA GAZZE VE FİLİSTİN'DEN KATILIM OLMASI SEVİNDİRİCİ

Toplantıya katılanlara teşekkürlerini ifade eden TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, özellikle zor şartlar altındaki Gazze ve Filistin'den katılım olmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Ülke ekonomilerinin birbirinden bağımsız olmadığına, dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan krizin küresel etkilere sahip olduğunu vurgulayan Şahin, küresel anlamda ekonomik istikrarsızlıkla mücadele edebilmek için sağlıklı bütçe uygulamalarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Son yıllarda küresel ekonominin de etkisiyle

Türkiye'de AB ülkelerinde ve başka ülkelerde kamu mali denetiminde ciddi reformlar yapıldığını anlatan Şahin, İKÖ'nün 1,5 milyarlık İslam dünyasında sorunların barışçıl yollardan çözümüne ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla kurulduğunu anlattı. İKÖ'nün BM'den sonra sayıca dünyanın en güçlü ikinci örgütü olduğunu dile getiren Şahin, İKÖPAB'ın da alanındaki en güçlü örgütlerden biri olduğunu söyledi.

İKÖPAB'ın bugüne kadar çok sayıda toplantı yaptığını anlatan Şahin, şimdiye kadar düzenlenen toplantılarda bölgesel ve küresel siyasi konuların ele alındığını ifade etti. İKÖPAB üyesi ülkelerin, ilk kez teknik ve bilimsel bir çalışma için biraya geldiğini anlatan Şahin, "Buna ihtiyaç vardı. İlk kez böyle bir toplantı yapılmasını önemsiyorum" dedi.

Sempozyumda değişen bütçe süreçleriyle ilgili tecrübelerin paylaşılacağını söyleyen Şahin, toplantıdan yararlı sonuçların alınacağına dair inancının olduğunu anlattı. Şahin, bu tür bilimsel organizasyonun gelecekte parlamentoları ilgilendiren başka konularda da benzer toplantılar düzenlenmesini gündeme getireceğini söyledi. Türkiye ile İspanya'nın Medeniyetler İttifakı'na eş başkanlık yaptığını hatırlatan Şahin, farklı uluslararası kuruluşlar ve ülkelerden katılımcıları bir araya getiren sempozyumun

Medeniyetler İttifakı Projesi'ne katkı sağlayacağına inandığını belirtti. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın da AB ve Türkiye'deki değişim sürecinin İKÖPAB üyesi ülkeleri de etkilediğini söyledi. Açıkalın, sempozyumda bütçelerin karşılaştırılması, değerlendirilmesi, yeni yaklaşımların paylaşılmasının amaçlandığını bildirdi.

TÜRKİYE SON YILLARDA ETKİLEYİCİ REFORMLARA İMZA ATTI

OECD SİGMA Başkanı Bob Bonwitt de bütçe sürecinde yürütme erkinin değişim ihtiyacına cevap verebilmesi ve hesap verilebilirliğinin sağlanmasının öncelik olduğunu ifade etti.

Ekonomik krizin ülkeleri borç alacak kurumlara yönelttiğini ve hükümetleri daha şeffaf dayanmaya zorladığını vurgulayan Bonwitt, parlamentoların bütçe yapımında plan aşamasından itibaren etkin ve denetleyici konuma gelmesi gerektiğini anlattı. Türkiye'nin son yıllarda etkileyici reformlara imza attığını aktaran Bonwitt, reformların hayata geçirilmesinde idari kapasitenin artırılmasının önemli rol oynadığını söyledi. Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü olarak tanımlandığını dile getiren Bonwitt

"Boğaz Köprüsü'nden Asya'ya geçtiğinizde Türkiye önemli bir ilham kaynağı olarak görülüyor. Yaptığı reformların açıklığı ve şeffaflığı örnek teşkil ediyor" dedi.

28 ülkeden milletvekili düzeyinde, 5 ülkeden de müsteşar düzeyinde katılım olduğu sempozyum iki gün devam edecek. Sempozyumun üçüncü gününde katılımcılar için kültür gezisi düzenlenecek.

BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
BÜTÇE SEMPOZYUMU AFYONKARAHİSAR'DA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe 14:48:00
Güncelleme :23 Eylül 2010 Perşembe 17:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?