2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

'Büyüme oranı düşmemeli'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik krizin ülkemizde de büyüme oranını etkilediğini söyledi.


15 gün önce Tony Blair ile görüştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, "Blair, dünyanın diğer ülkelerini ve ABD'yi gezdiğini, ABD'deki yetkililerin kendisine krizle ilgili olarak hiç kimsenin bu işin dip noktasını ve nasıl duracağını bilmediğini söylediğini aktardı. Gerçekten de durum böyle" dedi.

Afyonkarahisar Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) açılışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gerçekleştirdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde yapılan törene TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, AKÜ Rektörü Ali Altuntaş, Türkiye AB İş Merkezlerini Geliştirme Projesi LOT 2 ekip lideri Bruce Haris, ATSO Başkanı Melih Yurter, AB Merkezi Finans İhale Birim Başkanı Muhsin Altun, oda başkanları ve öğrenciler katıldı.


ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter, çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2.5 yıldır devam eden çalışmalar sonrasında Antalya, Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar'daki işletmelere hizmet vermek üzere oluşturulan Afyonkarahisar ABİGEM'in Türkiye genelindeki toplam 8 ABİGEM'den biri olduğunu belirten Melih Yurter, ABİGEM'in işleyiş sistemiyle ilgili bilgi verdi.


Türkiye AB İş Merkezlerini Geliştirme Projesi LOT 2 ekip lideri Bruce Haris ise yıl sonuna kadar Türkiye'de ABİGEM sayısının 15'e ulaşacağını bildirdi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş ve AB Merkezi Finans İhale Birim Başkanı Muhsin Altun'un konuşmaları sonrasında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Küresel kriz ve Türkiye'ye yansımaları" konulu bir konferans verdi.


ÜLKEMİZ FAKİRLEŞMEDEN UZAKLAŞMALI
Hisarcıklıoğlu, ülkemizin büyüme oranı düştüğünde bir anda insanlarımızın fakirleşerek işsiz kalabileceğini söyledi. ABD'de patlayan ekonomik krizin ülkemizde de büyüme oranını etkilediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Bundan 25 yıl önce ülkemizde en çok ihracat yaptığımız ürünlerin yüzde 90 tarım ürünü iken bu gün yerini sanayi ürünlerine bırakmıştır. Eğer biz birlik ve beraberlik içerisinde koordine olarak çalışırsak önümüzdeki ekonomik krizi aşarız. Eğer birlik ve beraberliğimizi iş dünyamıza yansıtamazsak ne ülkemiz ne biz gelişiriz. Bu nedenle bizim gelişmemiz ülkemizin büyüme oranlarında büyük bir etki sağlayacaktır. Son dönemde ülkemizin büyümesinde bir düşüş meydana gelmiştir. Bunun önüne hep birlikte tek yumruk halinde cevap vererek ülkemizin büyümesinde önemli katkı sağlamalıyız."


FERRARİ İLE 124 MURAT'IN DURUMUNA BENZİYORUZ
TOBB olarak daha önce açıkladıkları görüşlerini burada da tekrarladığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerine bir fıkra anlatarak başladı. Otobanda arıza yapan bir Murat 124'ün bir Ferrari tarafından halatla çekildiği sırada yoldan geçen bir Porche ile Ferrari'nin yarışa tutuştuklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Bu sırada 124 sürücüsü de arkadan Ferrari'ye yavaşlaması için ha bire selektör yaparmış. Bu üç araç bir trafik polisinin önünden geçtiğinde polis 'bir Ferrari ile Porche yarışıyor, 124'de onları sollamak için selektör yapıyor' diye anons geçmiş. Bizim durumumuz 124'ün sürücüsüne benziyor. Selektör yapıyoruz ama gören yok."


ABD'DEKİ KRİZ BÜYÜK FİRMALARI ETKİLİYOR
ABD'de başlayan ekonomik krizin bu ülkenin büyük firmalarını, şirketlerini önemli ölçüde etkilediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye olarak ABD'de meydana gelen ekonomik krizden bizlerde etkilenmekteyiz. Bu yüzden yapacağımız ihracatlarda dikkatli olmamız gerekmektedir. İş dünyasında hataları kabul etmeyen devamlı üreten bir sektördür. Bu nedenle iş dünyasındaki başarımız artarsa ülkemizin de durumu o kadar düzelir. Örneğin Türkiye Milli Takımı 1990 yıllarında Almanya ile yaptığı karşılaşmalardan 1-0 yenik ayrılır ve gazetelere 'iyi oynadık fakat kaybettik' Ama 1990 yılında sonra 2000 yıllarda Milli Takım 2002 yılında dünya üçüncüsü EURO 2008'de Avrupa üçüncüsü olarak dünyaya adını duyurdu. Neden iş adamları olarak bizlerde adımızı ve gücümüzü tüm dünyaya hissettirmeyelim."


EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI DÜNYA ÇIKMAZDA
Küresel krizin ortaya çıkış sebepleri ile Türkiye'nin ve Türk girişimcilerin yapması gerekenleri özetleyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce haritası çıkarılmamış yollara gidiyoruz. 15 gün önce Tony Blair ile birlikteydik. Blair dünyanın diğer ülkelerini ve ABD'ye gezdiğini, ABD'deki yetkililerin kendisine krizle ilgili olarak hiç kimsenin bu işin dip noktasını ve nasıl duracağını bilmediğini söylediğini aktardı. Gerçekten de durum böyle. Kimse bu işin nereye varacağını ve nasıl
duracağını bilememektedir."


İŞ ADAMLARI BORÇ ALMAMALI
Türkiye'nin kriz ortamında özen göstermesi gereken tek noktanın büyüme rakamları olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Büyüme rakamlarımızı küresel rekabetteki rakiplerimizin gerisine düşürmemiz gerekiyor. Ancak, bu rakamların giderek gerilediğini görüyoruz."


Türk girişimcisinin ülkeyi yönetenlerden tek isteğinin 'dünya ile eşit şartlarda rekabet' olduğunu tekrarlayan Hisarcıklıoğlu, girişimcilere şu önerilerini yineledi: "Borç ve alacak vadeniz birbiriyle uyumlu olmalı. Eğer alacağınız TL ise borcunuz da TL olmalı. Eskilerin deyimiyle işten artmaz dişten artar devrindeyiz. Bu dönem tam da dişten artacak dönemdir. Aynı sektörde olan girişimciler sermayelerini birleştirmek zorunda. Ortaklık yapıları geliştirilmeli. Kurumsallaşma, farklılaşma, markalaşma ve
icat çıkartma işletmelerimizin hedefi olmalıdır."


Gelecekten ve gençlikden umutlu olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "25 yıl önce Türkiye dünyada 25. büyük ekonomi iken bugün 17. büyük ekonomi haline gelmiştir. Bunu yapan Türk özel sektörüdür. Bu nedenle bizim önümüzü açın, bize küresel rakiplerimizle aynı imkanları sağlayın biz bu ülkeyi dünyanın 1 numarası, en zengin ülkesi yapmakta azimliyiz. Şu prangaları çözün yeter bize liderlik yakışır."


Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek Afyonkarahisar ABİGEM'in açılışı gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu açılışın ardından Uşak'a gitti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 18:14:34
Güncelleme :11 Kasım 2008 Salı 19:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?