3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Çamurdan gelen sağlık

Afyonkarahisar'ın şifalı sularıyla ünlü termal tesisleri, çamur banyosu yapmak isteyen tatilcilerin akınına uğruyor. Çamur banyolarına özellikle kadınlar büyük ilgi gösteriyor. 

Asırlar önce bayanların ilkel yöntemlerle cilt bakımında kullandıkları çamur, günümüzde modern şekilde kullanılarak hastalıklara şifa oluyor. Termalin başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar'daki Türkiye'nin en büyük termal oteli Korel Thermal'e gelen müşteriler, çamur banyosu keyfi yaşıyor. Sıcak şifalı sular 850 metre derinlikteki jeolojik bir çatlaktan çıkarken, şifalı çamurlar ise analiz edilerek Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan toprağın termal suyla karıştırılmasından elde ediliyor. Rezistanslı kazanlarda kaynayan ve sıcaklığı 42 derece olan şifalı çamur, tüm vücuda sürülüyor. Çamur sürme işleminin ardından boylu boyunca poşete sarılan otel müşterileri, 20 dakika boyunca bu şekilde bekletiliyor. Beklemenin ardından ise poşet açılarak müşteriler duşa gönderiliyor. 

Termal su ve şifalı çamurun romatizma, nevralji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar), nevrit (Sinir ucu iltihapları), polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları), tendinit (Tenden iltihabı), periartrit (Eklem zarı iltihabı), artroz (Eklem kireçlenmeleri), romatoit artrit (Ateşli romatizma hastalıkları), selülit (Yumuşak doku romatizması), siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması), spondilit (Omurganın kireçlenmesi), mialji (Kas ağrıları), kadın hastalıkları (Kronik dönemlerde), polio sekeli (Çocuk felci sekeli), hemipleji (Vücudun bir yerinin felci), parapleji (Her 2 bacağın felci), kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu, bağırsak hastalıkları, böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi gibi hastalıklara derman olduğu biliniyor. 

Afyonkarahisar'da sadece lüks otel ve termal tesisler bulunmuyor. Genellikle belediyelerin işletmeciliğini yaptığı Gazlıgöl, Sandıklı Hüdai ve Heybeli Kaplıcaları ile özel kurum ve şahıslara ait olan termal tesislerde de çamur banyoları vatandaşlara hizmet veriyor.
iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2007 Salı 10:43:05
Güncelleme :27 Şubat 2007 Salı 10:47:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET BOZTAŞ IP: 88.233.178.xxx Tarih : 7.04.2007 13:39:53
İST dan yazıyorum: uluslar arası VİZYON da camur şifasının yeterince tanıtımını yapamadığımıza inanıyorum .ve cok geç olmadan yetkili afyon aydınlarına sesleniyorum**** ste için de siz degerli kardeşlerimize TEŞEKKÜRLERİMİsunarım [bolvadin.li]BOZTAŞ AHMET.....