4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Çankaya'dan TMO'ya eleştiri

Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday alımlarını eleştirdi.

Çankaya, İlçe Ziraat Odası Başkanları ile yaptığı basın toplantısında, ortalama 535,993 ton buğday üretimi beklediklerini söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğdayın kilosunu her geçen yıl geriye çektiğini belirten Çankaya, çiftçinin ürettiği mahsulün değer kaybettiğini dile getirdi.

Üretilen buğdayın 2009 yılı kilogram maliyet fiyatının 61,00 kuruş olduğunu belirten Çankaya, şunları söyledi: "Halbuki Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayın kilosunu 45,00 ile 52,50 kuruş arasında alacağını ilan etmiştir. Burada çiftçimiz maliyetinin altında satmak suretiyle zarar ederek emeğinin karşılığını alamamaktadır. Bu demek oluyor ki çiftçiye kendi yiyeceğin buğdayını üret, fazlasını üretme demektir."

Çankaya, konuşmasında "Buğdaya değer fiyatının verilmesiyle çiftçilerimiz daha fazla üretim yapacaktır. Böylece buğday açığımız yurt dışından karşılanması yerine yurt dışına buğday satabilir bir ülke olabileceğiz" ifadelerini kullandı.
 

ÖSTERMELİK FİYAT YÜKSELTİLMESİNDEN YANA DEĞİLİZ
Çiftçinin mahsulünde kullandığı gübre ve mazota da değinen Ahmet Çankaya, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an gübre ve mazot fiyatları ne kadar düşük olsa da buğday üretiminde kullandığımız dönem olan 2008-2009 üretim sezonunda gübre ve mazot fiyatları çok yüksek idi. Bu yıl maliyetlerin bu kadar yüksek olmasının sebebi budur. Devletimiz bu yıl müdahale fiyatlarını açıklarken 2008 yılındaki girdi fiyatlarını göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Çiftçi temsilcileri olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday alım fiyatlarının maliyet fiyatından 10-20 kuruş fazla olmasını arzuluyoruz. Göstermelik fiyat yükseltilmesi ve alımından yana değiliz. Çiftçinin elindeki buğday satılıncaya kadar alım fiyatlarının aynı kalmasını diliyoruz. Tüm ilçelerde alınan geçici süre ile değil devamlı suretle yapılması gerekmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 15:00:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?