3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Çetinkaya'yı andık

Atatürk’ün yakın silah arkadaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya, ölümünün 56. yıl dönümünde Afyonkarahisar’da düzenlenen törenle anıldı. Afyonkarahisar Devlet Demiryolları 7. Bölge Müdürlüğü bahçesindeki Ali Çetinkaya Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan tören, Ali Çetinkaya’nın Asri Mezarlık’taki kabrine karanfil konularak, dua edilmesiyle devam etti.

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, Çetinkaya’nın özgeçmişi hakkında bilgiler verdi. Ali Çetinkaya’nın teğmenlik, üsteğmenlik ve yüzbaşılık devrelerini Makedonya ve Arnavatluk dağlarında eşkıyalarla çarpışarak geçirdiğini söyleyen Narlı, "Çetinkaya Balkanlar’da, baskınlarla şehir ve köylerdeki Türk halkına işkence eden çeteleri susturmuş, buradaki Türk halkını işkenceden kurtarmakla kalmamış, onların yaşayışlarını da tam bir güvenlik altına almıştır. Ali Çetinkaya, Ayvalık cephesinde düşmana ilk kurşunu atarak Milli Mücadele’yi fiilen başlatmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Kurtuluş Savaşı için etkin çalışmada bulunmuş, Atatürk’ü Başkomutan yapan kanunların kabulünde rol oynamıştır. 1946 seçimine kadar TBMM’de Afyon milletvekili olarak bulunmuş ve İstiklal Mahkemesi başkanlığı yapmıştır. İsmini tarihe altın harflerle yazdıran Ali Çetinkaya, Atatürk’ün yanında onurlu ve mücadeleci yanını her zaman korumuştur" dedi.
Daha sonra Ordonat Kıdemli Üsteğmen Ali Osman Nayır, Ali Çetinkaya’nın asker kişiliği hakkında bilgi verdi. Programda ayrıca öğrenciler, Ali Çetinkaya’yı anlatan şiirler okudu.
Ali Çetinkaya’yı anma törenlerine Vali Vekili Nevzat Sinan, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Garnizon Komutan Vekili İstihdam Kıdemli Albay Recai Değirmenci, Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Koçer, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 13:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?