2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Çevreci öğretmen Afyon'da

Manisalı öğretmen Cuma Toygar, küresel ısınma ve çevre kirliliğine dikkat çekebilmek amacıyla Manisa'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüşünün 15. gününde Afyonkarahisar'a ulaştı.

Yürüyüşünü İtalyan sanatçı Pippa Bacca ve 'Manisa Tarzanı'na armağan edeceğini belirten Toygar, 15 gün sonra Anıtkabir'e ulaşmayı hedefliyor.
Manisa Necatibey İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olan Cuma Toygar, küresel ısınmaya karşı kamuoyunun dikkatini çekebilmek ve çevre kirliliğine karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla bu yürüyüşe karar verdiğini söyledi. Yürüyüş kapsamında, yol güzergahında bulunan Afyonkarahisar'a gelen Toygar, geceleri benzinlik veya yol kenarında uyuyarak gündüzleri de yürüyerek günde 20 kilometre mesafe katettiğini ve yürüyüşün 30. gününde Anıtkabir'de olmayı hedeflediğini söyledi.


Küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiğini, çevre felaketinin gün geçtikçe daha ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Cuma Toygar, "Yeni hastalıklar insanlığı, doğayı ve canlıları tehdit etmektedir. Ormanlarımız yanıyor, tahrip ediliyor. Soluduğumuz oksijen miktarı azalıyor. Denizlerimiz, göllerimiz, nehirlerimiz hızla kirleniyor" dedi. Toprağın hızla çölleştiğini anlatan Toygar, şöyle konuştu: "Bu çevre ve doğa tahribatının ve kirliliğin en büyük suçlusu insanın kendisidir. Bilerek veya bilmeyerek herkes elinden geldiği kadar çevre felaketinin sebebi olmaktadır. Henüz daha vakit varken, dünya iyice çölleşmeden, yeşil örtü yok olmadan, bir avuç mavi gökyüzü ve mavi deniz bitmeden, içecek suyumuz tükenmeden herkes elinden gelen olumlu katkıyı yapmalı. Kendi atıklarımızdan sonumuz olmasın. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. İşte ben bu sıkıntılara, küresel ısınmaya ve çevre felaketine 'dur' diyebilmek, insanları bu konuda haberdar edebilmek, halen 'Bize bir şey olmaz' ve 'Bana ne' diyenler, 'Koskoca dünyaya bir şey olmaz' diyenler ve herkesin üzerine düşen önlemleri alması için Manisa'dan Anıtkabir'e kadar sürecek bir yürüyüş başlattım."
Yürüyüşünü, dünya barışı için yürürken ülkemizde tecavüz edildikten sonra öldürülen İtalyan sanatçı Pippa Bacca'ya, İtalya'ya ve 'Manisa Tarzanı'na armağan edeceğini söyleyen Toygar, "İtalyan gelinin dünya barışı için başlattığı ancak tamamlayamadığı yürüyüşünü ben çevre adına başarmak istiyorum. Ülkemizin güvenli olduğunu, insanların sıcakkanlı olduğunu kanıtlamış olacağım" diye konuştu. Evli ve bir çocuk babası olan Toygar, basın açıklamasının ardından kendisini izleyen vatandaşların meraklı bakışları arasında yürüyüşüne devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 16:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?