4
Mayıs
2024
Cumartesi
AFYONKARAHİSAR

Çiftçiye sulama uyarısı

Afyon Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Semai Kaya, kış ayının bereketli geçtiğini belirterek suların boşa kullanılmaması için çiftçileri uyardı.

Geçen 2007 ve 2008 yıllarında Türkiye'nin kurak yıllar geçirdiğine dikkat çeken Semai Kaya, su ve toprağın ne kadar önemli olduğunu bilen çiftçilerin arazilerinde mahsul sulaması yaparken fazla sulama yapmamalarını istedi. Kaya, Türkiye'nin 2009 yılı içerisinde aldığı yağışlarla barajlarının dolduğunu ve yeraltı kaynaklarının debilerinin arttığını da belirtti.

Çiftçinin "Milletin Efendisi" olduğu sözüne gönülden inanarak çiftçi ve köylüye yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Kaya, şunları söyledi: "Bilindiği gibi tüm dünyada bir dönem korku salan ve halen korktuğumuz susuzlukla mücadelede geçen yıllara oranla bu 2009 yılında yağışlar ile barajlarımız dolmuş kaynaklarımızın debisi artmış çiftçimizin mahsulü suya doymuştur. Daha önce yapmış olduğumuz haber ve beyanatlarda vahşi sulamadan çiftçimizin kaçmasını tarımsal sulamada damlama ya da yağmurlama sistemine geçilerek vahşi sulamadan vazgeçilmesini istemiştik. Hükümetin çiftçilere yönelik yapmış olduğu barajlara, göletlere damla sulama adı altında tarımsal sulamaya destek sağlanmıştır."

Ülkemizde uygulamaya başlanılan tarımsal sulama sayesinde fazla su israfından kaçınıldığını anlatan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bilindiği gibi barajlarımız dolu. Fakat dolu diye boşaltmamız gerekmemektedir. Bu nedenle barajlarımızdaki suyla mahsullerimizi sularken daha dikkatli olmamız gerekir. Damla sulamaya geçmeyen çiftçilerimizin de bir an önce tarımsal sulamaya geçerek su israfını önlemesi gerekmektedir. Tüm çiftçimizi ve köylümüzü suyunu dikkatli kullanmaya davet ediyorum."

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 12:20:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?