1
Mayıs
2024
Çarşamba
AFYONKARAHİSAR

Çoban'ın rüyası gerçek oldu

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KENT ORMANI'NIN TANITIMI YAPILDI

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın en büyük rüyam dediği, Zafer Kent ormanı'nın tanıtımı il protokolünün katıldığı kahvaltı programı ile tanıtıldı.

Yapımına bir yıl önce başlanan, Ekim ayında açılması sözü verilen ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın en büyük rüyam dediği Zafer Kent Ormanı düzenlenen bir gezi ile tanıtıldı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte toplu açılış töreni için Aydın'da olmasından dolayı katılamadığı tanıtım gezisinde Zafer Kent Ormanı muhteşem görüntüsü ile göz kamaştırdı. Herkesin hayran kaldığı Kent Ormanı'nda kentin manzarası kahvaltı programına katılanları adeta büyüledi.

Afyonkarahisar protokolünü Zafer Ormanı içinde bulunan Kır Kahvesi'nde verilen kahvaltı ile ağırlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, katılımcılara Zafer Kent Ormanı hakkında geniş bilgi vererek sahayı gezdirdi. Kahvaltı sonrası kent ormanını gezen protokol üyeleri gördükleri manzaraya hayran kaldı.

Tanıtım gezisi esnasında bir konuşma yapan Vali Haluk İmga, Afyonkarahisar'a çok güzel bir kent ormanı kazandırıldığını ifade etti. Yaklaşık bir yıl önce Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın tespit ettiği bu alanın kent ormanı olarak düzenlendiğini hatırlatan Vali Haluk İmga, "Sayın Belediye Başkanımız kamu adına, ilin geleceği adına bu düşünceyi hayata geçirdi. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Bu projenin Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu tarafından benimsenmesi ve ilgili kurumlara talimat vermeleri ile hayata geçirildi. Bugün gördüğünüz gibi mükemmel bir kent ormanı oluştu. Çok güzel bir peyzaj mimarisi yapıldı. Meydana getirilen bu eserin Afyonkarahisar'lı vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Kent ormanı fikrinin nasıl ortaya çıktığını katılımcılara anlatan Belediye Başkanı Çoban, belediye olarak kentimizin daha da yaşanabilir bir şehir olması için böyle bir mekana ihtiyacı olduğunu hissettiğini belirtti. Bir çok bölgede inceleme yaptığını söyleyen Çoban, yaptığı incelemeler sonucunda en uygun yer olarak şuan kent ormanının oluşturulduğu yeri keşfettiğini söyledi. Başkan Çoban, "Bu arazinin bir kısmı hazinemize ait bir kısmı ise belediyemize ait. Hemen Maliye teşkilatımızla temasa geçerek

öncelikle bu alanın tahsisini sağladık. Tahsis işlemlerinin ardından Sayın Bakanımıza bir mail attım. Sayın Bakanımız aynı gün Orman Genel Müdürlüğüne iletti. Orman Bölge Müdürümüz beni arayarak iki gün içersinde geleceğini ve alanı gezeceğini söyledi. Bu kadar kısa sürede talebimizin sonuçlanması bizi memnun etti" dedi.

 

1.5 MİLYON METREKARE ALANI KAPLIYOR

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, Kent Ormanı'nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin en büyük Kent Ormanı'na kavuştuğunu vurgulayan Bölge Müdürü Aydın, 1,5 milyon metrekare büyüklüğündeki bu muhteşem alan üzerinde kurulan Afyonkarahisar Zafer Ormanı'nın, çok kısa sürede tamamlanarak hizmete hazır hale getirildiğini dile getirdi. Mahmut Aydın, "Bu eserin meydana gelmesinde başta Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, olmak üzere Valimizin, Belediye

Başkanımızın DSİ'nin katkıları çok büyüktür. Orman Genel Müdürlüğü olarak hepsine şükranlarımızı sunuyorum. Alana sedir, karaçam, badem, servi, akasya, alıç, ceviz, kestane ve iğde türlerinden boylu 200 bin fidan diktik. Ayrıca mevcut bitki örtüsünü ve çalıları bile koruyarak bunlara ilave olarak mazı, gül gibi bitkileri de sahaya diktik. Böğürtlen ve asma bahçeleri kurduk. Gezi alanlarını da çimlendirdik. Ağaçlandırma çalışmalarında başarılı olabilmek için hiçbir masraftan kaçınmayarak damla

sulama sistemi kurduk. Dev tanklardan gelen su artık her fidanın dibine damlamaktadır. Kır lokantası, kır kahvesi, (kahvaltı evi) satış üniteleri, şelale, 100 kişilik amfi tiyatro yel değirmeni, adrenalin tepesi, aletli spor alanı, bisiklet yolu, atla gezi yolu, çocuk oyun parkı, yapılmıştır. Kent Ormanımızı diğer Kent Ormanlarından ayıran farklı objelerle de süslemeye çalıştık. Yörük çadırı, haşhaş şeklinde içinde manda figürü olan süs havuzu bize özgüdür. Yine en hakim tepeye kurduğumuz Sultan Sunağı adını

verdiğimiz yapıda da 16 sütun üzerindeki tarihteki 16 Türk devletinin bayrakları bulunmakta en ortada da Türk Bayrağımız dalgalanmaktadır. DSİ tarafından inşa edilmekte olan 3 kademeli baraj göleti ise görülmeye değerdir" ifadelerini kullandı.

 

DAĞCILARDAN GÖSTERİ

Gezi sırasında tırmanış yapan Afyonkarahisar Doğa Sporları Kulübü (AFDOS) Üyesi dağcılarda kayalıklara açtıkları Türk Bayrağı ile protokole bir gösteri sundu. Öte yandan protokol üyeleri tarafından Zafer Ormanı'na keklik salındı. Yaban hayatına katkıda bulunmak için bölgeye kısa süre içersinde bin adet keklik salınacağı öğrenildi.. Gezi sonunda patika yoldan yürüyerek AFDOS binasına geçen protokol üyeleri AFDOS'un yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi.

Tanıtım gezisine Vali Haluk İmga, Milletvekili Halil Aydoğan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Baro Başkanı Celal Mümtaz Akıncı, PMYO Müdürü Hasan Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KENT ORMANI'NIN TANITIMI YAPILDI
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KENT ORMANI'NIN TANITIMI YAPILDI
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KENT ORMANI'NIN TANITIMI YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2010 Pazar 20:04:02
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 09:37:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?