2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

DASK'a ilgi yok

Yapı Kredi Sigorta Afyon Acentesi sahibi Davut Konuş, zorunlu deprem sigortasına ilgi olmadığını ve sigortayı sadece Tapu Müdürlüğü’nde işlemi olanların yaptırdığını söyledi.

Deprem sonrası büyük can ve mal kayıplarının yaşandığı Türkiye’de, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden sonra kurulan Doğal Afet Sigorta Kurumu (DASK) ile konut ve işyerlerinin zorunlu olarak sigortalanması uygulaması başlatıldı.

Zorunlu deprem sigortası yapılan meskenlerde deprem sonrası en küçük hasarda dahi tazminatın ödenmesine rağmen vatandaşlar, ancak Tapu Müdürlüğü’nde bir işlemi olduğu zaman Zorunlu Deprem Sigortası yaptırıyor.

Yapı Kredi Sigorta Afyon Acentesi sahibi Davut Konuş, Tapu Müdürlüğü’nde tapu işlemi olanların gelip zorunlu deprem sigortası yaptırdığını ifade ederek, "Bilindiği gibi zorunlu deprem sigortası Marmara depreminden sonra çıkartıldı. Fakat fazla ilgi yok. Sadece Tapu Müdürlüğü’nde tapu işlemi olanlar zorunlu olduğu için gelip deprem sigortası yaptırıyor. Onun haricinde sigorta yaptıran yok. Onlar da bir yıl dolduğunda poliçelerini yeniletmiyorlar. Sadece o günkü şartları yerine getirmek için sigorta yaptırıyorlar" dedi.

Zorunlu deprem sigortasına Sultandağı depreminden sonra ilginin biraz arttığına dikkat çeken Konuş, depremden sonra çok sayıda poliçe yaptıklarını ancak şu anda aylık ortalama 100 poliçeyi geçmediğini kaydetti.

Deprem sigortası yaptırmayanların meskenlerine muhtemel bir deprem sonrası hiçbir yardım yapılmayacağını ifade eden Konuş, "Devlet sadece zorunlu deprem sigortası yapılan binalara yardım yapıyor. Bunun dışındakilere yardım yapmıyor. Bu konuda da sürekli açıklamalar yapılıyor. Vatandaşlara teşvik amaçlı olması için Sultandağı depreminden sonra en küçük hasarı olan binaya dahi 1 milyar 500 milyon lira tazminat ödendi. Ama yine de kimse sigorta yaptırmıyor. Ayrıca sigorta bedeli de çok ucuz. Poliçenin karşılığı olarak karkas bir bina için 100 metrekarelik bir binaya 35 milyar lira tazminat ödenmektedir. Sigorta yaptıran bir kişi sadece yılda bir kez bu bedeli ödüyor. Bunun dışında her yıl poliçesini yenilettirmek zorunda. Kısacası zorunlu deprem sigortası için ödenen sigorta primi fazla değil ama vatandaşlarımız duyarsız davranıyorlar. Zorunlu deprem sigortasını yaptırması vatandaşlarımızın kendi yararına olacaktır" diye konuştu.

AFYON (İHA) -
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 12:07:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?