3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Davutoğlu AB için tarih verdi

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU AFYONKARAHİSAR'DA

Kurban Bayramı tatilini ailesi ile birlikte Afyonkarahisar Korel Termal Otel'de geçiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlevi (Türbe) Camii ve Sultan Divani Mevlevihane Müzesi'ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mevlevihane Müzesi ziyareti çıkışında gazetecilere, Amerikan dergisi Newsweek'te çıkan haberde yanlış anlamayı engellemek için açıklama yaptı.

Dergide kendisine '2023'de nasıl bir Türkiye düşünüyorsunuz' diye bir soru sorulduğunu hatırlatan Davutoğlu, "O vesile ile biz, 2023'de kendi bölgesinde etkin, kendi komşularıyla barışık ve ekonomik olarak onlarla entegre olmuş, Avrupa Birliği (AB) üyeliğini gerçekleştirmiş, dünyanın küresel formlarında ektin, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmiş bir Türkiye düşünüyoruz demiştim. AB üyeliği için 2023'ü beklemeyeceğiz. 2023'te üyelik gerçekleşmiş olacak diye orada zikrettik. Yoksa 2023'ü bekleyelim, 2023'de üye olalım anlamında değil, çok daha önce bu üyeliğin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla dış politikamızda esas itibariyle hem kendi bölgemizde barışı sağlamak, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Doğu'da hem de bütün dünyaya bu anlamda Türkiye'nin tarihi misyonu olarak barışı yaymak. Bütün meselemiz bu" diye konuştu.

Yarın da bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Ankara'ya geleceğini aktaran Bakan Davutoğlu, "Ben de buradan Ankara'ya geçip, onunla toplantı yapacağız. Yarın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısına katılmak üzere Yunanistan'a geçeceğiz. Hemen ertesi gün 2 gün sonra da NATO Bakanlar Kurulu toplantısı için Bürüksel'e geçeceğiz. Daha sonra da Başbakanımız ile Amerika seyahatimiz olacak. Daha sonra Balkan turumuz olacak. Yani aynı tempoda Türkiye yoluna devam edecek" şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı vesilesiyle Afyon'u ziyaret etmekten ve Afyon'un herkese şifa veren kaplıcalarında bir miktar şifa aramaktan mutluluk duyduğunu da dile getiren Bakan Davutoğlu, Afyon'u tercih etmesinin özel bir doktor kontrolünden geçmek için olmadığını vurguladı. Afyon'u ziyaret nedeniyle kaplıcalardan istifade etmek istediğini belirten Bakan Davutoğlu, "Bu türde görev yürüten herkeste olduğu gibi bende de hafif bel rahatsızlığı vardı. Afyon kaplıcalarının şifası malum. O vesile ile burayı tercih ettik.

Yoksa özel bir rahatsızlığımız yok hamdolsun. Ama burada bulunmuşken, Afyon zaten benim çok yakınan ilişkim olan bir şehrimiz. Zaten benim eşim Afyonkarahisarlı. Dolayısıyla burada akrabalarımız var. Bu vesile ile onları da ziyaret etme fırsatı bulduk" şeklinde devam etti.

Mevlevi Türbe Camii'nin sadece Afyon'un değil Türkiye'nin en önemli tarihi, manevi eserlerinden biri olduğunu hatırlatan Bakan Ahmet Davutoğlu, "Benim aslen de Konyalı olduğumu düşünürseniz, Konya ile Afyonkarahisar'ı bağlayan en önemli manevi köprü Sultan Divani ve bu Mevlevi Türbe Camii. Dolayısıyla buraya hepimizin sahip çıkmamız lazım. Keşke çok daha fazla vaktim olsaydı da Afyonkarahisar'ın diğer güzel mekanları Ulu Camii ve Mısri Camii'ni de ziyaret etme fırsatım olsaydı" ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu, 3 ayda 70 ülke gezmesini ise dışişleri bakanı olmanın doğal sonucu olarak gördüğünü belirtti. Her dışişleri bakanının böyle bir zorunluluk ile karşı karşıya kalmadığını dile getiren Davutoğlu, Türkiye gibi tarihi kökü zengin, coğrafi sorumlulukları, coğrafi alanı geniş olan ülkelerin dışişleri bakanlarının bunu yapmak zorunda olduklarını kaydetti. Bunu yapmaktan onur duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bu bizim için ülkemize ödememiz gereken doğal bir borç. O bakımdan eksik bir sorumluluk, yük gibi görmemek gerekir. Bundan sonra gerekiyorsa çok daha fazla ülkeyi çok daha kısa sürede ziyaret etmek gerekiyorsa onu da yapacağız" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU AFYONKARAHİSAR'DA
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU AFYONKARAHİSAR'DA
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU AFYONKARAHİSAR'DA
İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2009 Pazartesi 17:39:00
Güncelleme :30 Kasım 2009 Pazartesi 18:14:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?