3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Dede mesleğine sahip çıktılar

Afyonkarahisar'da, üniversite öğrencisi iki kız kardeş, haşhaş yağı ve ezmesini yapıyor.  İki kız kardeş diğer yaşıtlarına göre gezip eğlenmek yerine babalarına yardım ediyor.

Dede mesleğini canlandıran Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü 2. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Havva ve 21 yaşındaki Zeynep Aydeniz adlı kardeşler, erkek gücü ile yapılan haşhaş ezmesini ve yağını büyük bir zevkle yapıyorlar. 68 yaşındaki babaları Ömer Aydeniz'e yardım eden Havva ve Zeynep, dede mesleğini yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Kızlarının kendisine yardım etmesinden memnun olan Ömer Aydeniz de, "Dedemden babama kalan bu meslek bize intikal etti. Biz de kızlarımızla mesleğimizi devam ettiriyoruz. Burada haşhaş yağı ve ezmesini yapıyoruz. Haşhaşları ilk olarak burada pişiriyoruz. Pişirdikten sonra eliyoruz ve temizliyoruz, müşterinin isteğine göre hazırlıyoruz" dedi.

Kızların dede mesleğini sürdürmesinin çevre esnafı ve müşterilerden olumlu karşılandığını belirten Ömer Aydeniz, şöyle konuştu: "Kızlarımın çalıştığını görenler maşallah diyor. Kızlarımın dede mesleğini yapmasından dolayı gurur duyuyorum. Dede ve baba mesleği olduğu için yerimizi bilenlerin sayısı bayağı çok. Millet çocuklarını kahvelerde kafeler de buluyor. Benim kız çocuklarım burada dede ve babasının mesleğini sürdürüyor."

Baba ve dede mesleğini yapmaktan dolayı onur duyduklarını belirten Havva Aydeniz, yok olan mesleklerin arasına haşhaş yağı ve ezmesinin yer almaması için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

İş yerinde makinelerle haşhaşı ezip yağ haline getirdiklerini anlatan Havva Aydeniz, şunları söyledi: "Haşhaş yağını yurt dışına ithal ediyoruz. İtalya ve Almanya'ya özellikle gönderiyoruz. İtalya ve Almanya'da devamlı müşterilerimiz var. Müşterilerimize kargoyla istediklerini ulaştırıyoruz. Devamlı müşterilerimiz var."

Babalarına yardım etmeye başladıktan sonra gelen müşteri tarafından yadırgandıklarını hissettiğini belirten Havva Aydeniz, sözlerine şöyle devam etti: "İlk olarak babamın yanına bu mesleğe başladığımda ilk bayan olduğum için insanlar yadırgamaya başladı. Bu erkek gücü sen bayan başına bunu nasıl yapıyorsun altından kalkıyorsun diye tepki aldım. Ama zamanla dükkana gelen insanların işini yaptıkça insanların hoşuna gitmeye başladı. Şu an müşterilerim beni telefonla arayarak sipariş verirler ve ziyaretime bile gelirler. Müşterilerimin şu an içi rahat. Çünkü bayan eli değdiği için gönül rahatlığıyla alışverişini yapıyorlar."

Tarihte önemli yerlere sahip olan mesleklerin yok olmaya başladığını anlatan iki kız kardeş, yapmış oldukları haşhaş ezmesi ve yağını yok olmaması için ayrı bir özen gösterdiklerini bildirdi. Dede mesleğini yaşatmaya çalıştıklarını belirten Zeynep Aydeniz, zor olsa da babalarına yardım ederek mesleği devam ettirmekten mutlu olduğunu söyledi.

ESKİ MESLEKLER UNUTULMASIN
Yeni nesilin kaybolmaya yüz tutan mesleklere ilgi göstermediğini ifade eden Havva Aydeniz, kendi gibi yaşıtlarının eski geleneksel meslekleri unutmamalarını istedi. Aydeniz daha sonra şunları dile getirdi: "Şimdiki genç nesile baktığımızda eski geleneksel kültürlerimizi unutmuşlar. Haşhaş dediğimizde akıllarına uyuşturucu geliyor veya başka bir etkinlikle uğraşıyorlar. Yeni nesile sesleniyorum hatta ve hatta rica ediyorum. Yeni meslekler ile veya kültürümüzü kaybetmemek için iyi işlerle uğraşmalarını tavsiye ediyorum."
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 12:37:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?