3
Mayıs
2024
Cuma
AFYONKARAHİSAR

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen geniş çaplı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği Richter ölçeğine göre 6.3 şiddetindeki depremde, kısa süre içinde ADUYBİM’de kriz merkezi oluşturuldu.

Afyonkarahisar Valiliği’nin organize ettiği tatbikata Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, İl Afet Acil Yardım Planında Kurtarma ve Yıkıntıları Kaldırma Hizmetler Grubu’nda görevli Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, DSİ Şube Müdürlüğü, TEDAŞ, Karayolları Şube Müdürlüğü ve Açık Cezaevi Arama Kurtarma ekipleri katıldı.

Tatbikat, İl Kriz Merkezi’nde verilen bir brifingle başladı. Vali Muzaffer Dilek, burada yaptığı konuşmada, "Yapılan hazırlıkların pratiğe nasıl yansıdığını bu tatbikatla öğrenip, olumsuz sonuçların düzeltilmesi için vakit geçirmeden yeni çalışmalara başlanacaktır. Planlar yapılırken, değişik koşullara göre yenilenmesi, toplumun tüm katmanlarıyla işbirliği içinde uygulanabilir esnekliğe sahip olması gerçeği göz ardı edilmemelidir. Ancak doğal afet planlarının her zaman hedeflediği sonuca varamadığı da bir gerçek. Bunu engelleyen birçok sebep var. Bunlardan bir tanesi de planın sağlam ve kullanılabilir bilgilere dayanmamasıdır. Bir başka önemli sebep ise doğal afetlerin meydana gelmesinden sonra krizi yönetecek makam ve bu merkezdeki görevlilerin çok sayıda dış müdahaleler ve yönlendirmelere maruz kalmasıdır" dedi.

Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM) Koordinatörü Aydın Güneş ise, ADUYBİM ve plan tatbikatını anlattı. Ardından söz alan Afyonkarahisar İl Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü İlhami Doğangün, enkazların yerleri ve görevlendirilen ekipler hakkında bilgi verdi.
Senaryo gereği Richter ölçeğine göre 6.3 şiddetindeki depremde Afyonkarahisar ve çevre illerde büyük çapta hasar meydana gelen tatbikatta, kısa süre içinde ADUYBİM’de kriz merkezi oluşturuldu. Afet Acil Yardım Planı Hizmet Grup Başkanları, afet haberlerini okudu. Afet haberlerinin üst makamlara ulaştırılmasıyla plan tatbikatı sona erdi. Daha sonra Afyonkarahisar Fuar alanında deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Sivil savunma ekiplerinin çevre güvenliği aldığı tatbikatta, yaralıların ve mahsur kalanların kurtarılması canlandırıldı. Tatbikatta, İl Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Birliği’ne ait "Ece" adlı köpek de kullanıldı. Muhtemel yangınlara karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birimler ise, önceden belirlenmiş bir bölgede yangın tatbikatı yaptı.

Gerçeği aratmayan tatbikatta ekipler, deprem sonrası yangın söndürme, ölü ve yaralı çıkarmada başarılı bir sınav verdi.

Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Vali Dilek, "Afyonkarahisar bilindiği üzere deprem kuşağının üzerinde. Özellikle kış aylarını seçtik. Ne zaman ve nasıl deprem olacağını kimse bilemez. Biz de ekiplerimizin bu tür olaylara karşı ne kadar hazırlıklı olduklarını göstermek amacıyla böyle bir tatbikat düzenledik. Dileğimiz hiçbir zaman böyle bir şeyin yaşanmaması" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 17:09:10
Güncelleme :28 Şubat 2005 Pazartesi 14:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?