2
Mayıs
2024
Perşembe
AFYONKARAHİSAR

Doğaltaş üretimi

Dünya doğaltaş üretiminde, Asya'da Çin'in Avrupa'da ise Türkiye'nin etkisinin göze çarptığı belirtildi.

Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, doğaltaş ihracatının yüzde 40'lık kısmının ABD'ye, yüzde 10'luk kısmının ise Çin'e yapıldığını ifade etti.
Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyar 250 milyon dolarlık doğaltaş ve mermer maden ihracatının 120 milyon dolarını gerçekleştiren Afyonkarahisarlı mermerciler krizden fazlasıyla etkilendi.

Afyonkarahisar'da mermer sektöründe söz sahibi olan Alimoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, talep olmasına karşılık maliyetteki düşük fiyatlar nedeniyle satış yapılmadığını söyleyip krizin çok büyük ölçüde hissedildiğini anlattı.

Türk şirketlerinin fiyat indiriminden şikayetçi olan İbrahim Alimoğlu, dövizdeki dengesizliklerin her gün elektriğe ve mazota gelen büyük zamların dünya piyasasındaki rekabetlerini zorlaştırdığını belirtti. Amerika'da Türkiye'den daha ucuza mal satılmasından yakınan Alimoğlu, şöyle konuştu: "Amerika'daki fiyatlarla Türkiye'yi mukayese etmemiz mümkün değil. Onun için satışlar durma noktasına geldi. Bana göre sektörü, krizden çok maliyetler vurdu. Denizli ve Afyon'da birçok fabrika kapandı."

Türkiye'de hem büyük bir istihdam hem de kendi öz kaynaklarını ihraç ederek büyük bir katkı sağlayan sektörün devlete çok iyi anlatılamadığını anlatan Alimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu engeller, sektörün ilerlemesinde büyük zaman kaybına neden oluyor. İşlemler, üretici açısından büyük sıkıntı doğruyor. Buradan bürokratlara ve yetkililere çağrıda bulunuyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 19:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?